Országos határrendészeti összesítő

2023. 06. 04., v - 00:47
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. június 3-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 235 határsértőt tartóztattak fel és 202 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 10 határsértőt tartóztattak fel Bácsszentgyörgy és Kelebia  közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 11 esetben összesen 217 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 9 esetben 202 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalom közigazgatási területén a járőrök június 3-án 7 óra 40 perckor ellenőriztek egy ukrán honosságú személygépkocsit, melyet egy ukrán férfi vezetett, társa egy magyar állampolgár volt. A gépkocsiban 12 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek tartózkodott utasként.

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel és segítőjével szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szerencsére gyanút fogott

Ez a csaló most nem járt sikerrel, mert a kiszemelt zalaegerszegi áldozata időben értesítette a rendőrséget és a számláját is letiltatta.

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.