Országos határrendészeti összesítő

2023. 06. 25., v - 05:36
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. június 24-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 289 határsértőt tartóztattak fel és 95 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 216 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Győr és Levél közigazgatási területén.

Nógrád vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 26 határsértőt tartóztattak fel Pásztó és Balassagyarmat közigazgatási területén.

A járőrök Heves vármegyében, Zagyvaszántó közigazgatási területén 18 határsértőt, Komárom-Esztergom Vármegyében, Tatabánya közigazgatási területén 10 határsértőt, Pest vármegyében, Inárcs közigazgatási területén pedig 5 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben 4 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 3 esetben összesen 91 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 32 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészése miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A járőrök, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Bűnüldözési Osztályának jelzése alapján, Levél közigazgatási területén, 2023. június 24-én 1 óra 17 perckor egy román honosságú személygépkocsi és egy német honosságú személygépkocsi román állampolgárságú vezetőit ellenőrizték. A két járműben, a sofőrökön kívül, összesen 13 illegális migráns tartózkodott, akikből 6 fő, magát afgán, 7 fő pedig pakisztáni állampolgárnak vallotta.

Mezőpeterd közigazgatási területén, 2023. június 24-én 5 óra 17 perckor, a járőrök egy német honosságú tehergépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben utasként 16 fő, magát bangladesi állampolgárnak valló külföldi utazott.

A rendőrök 2023. június 24-én 7 óra 6 perckor Fülöp közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel honosságú kisbuszt és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 11 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Bűnüldözési Osztályának jelzése alapján a járőrök, Tatabánya közigazgatási területén, az M1-es autópályán 2023. június 24-én 9 óra 29 perckor egy magyar honosságú gépkocsival, vezetőjével és utasaival intézkedtek. A belga állampolgárságú sofőr a rendőri jelzés ellenére továbbhajtott, majd 9 óra 50 perckor Tatabánya belterületén egy épület falának ütközött. A baleset során senki sem sérült meg. A jármű vezetője gyalogosan tovább menekült és egy falon próbált felmászni, amikor arról leesett, s emiatt könnyű sérüléseket szerzett. Őt az egyenruhások elfogták.   
A járműben 10 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Inárcs közigazgatási területén, az M5-ös autópályán, 2023. június 24-én 12 óra 40 perckor, a járőrök egy olasz honosságú személygépkocsit és annak olasz állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben utasként 5 fő, magát marokkói állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.

 

Fokozott ellenőrzés

A Tatabányai Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést tart 2024. május 18-án 12:00 órától május 19-én 24:00 óráig.