Országos határrendészeti összesítő

2023. 07. 02., v - 05:16
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. július 1-jén 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 319 határsértőt tartóztattak fel és 70 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 13 esetben összesen 284 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke, Ruzsa és Zákányszék közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel, Nagycenk és Rajka közigazgatási területén.

A járőrök Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Farkaslyuk közigazgatási területén 9 határsértőt, Budapest közigazgatási területén 2 határsértőt, Nógrád vármegyében, Parassapuszta közigazgatási területén pedig 10 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, kínai, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben 5 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 3 esetben összesen 65 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészése miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Rajka közigazgatási területén, a 15-ös számú főúton, 2023. július 1-jén 0 óra 5 perckor a járőrök egy magyar honosságú személygépkocsit és annak georgiai állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben, utasként 5 fő külföldi tartózkodott, akik magukat török állampolgárnak vallották.

A rendőrök 2023. július 1-jén 0 óra 10 perckor Farkaslyuk közigazgatási területén, a 2508-as számú úton intézkedtek egy német honosságú személygépkocsival, szír vezetőjével és 9, magát szír állampolgárságúnak valló utasával. A sofőr a megállást követően elfutott a helyszínről, de az egyenruhások őt, a későbbiekben, elfogták.
Az esettel összefüggésben a járőrök 0 óra 25 perckor, Ózd közigazgatási területén egy másik német honosságú gépkocsival és szír állampolgárságú vezetőjével is intézkedtek. Ez a jármű és sofőrje úgynevezett előfutóként vett részt az eseményekben.

Mezőpeterd közigazgatási területén, a 42-es számú úton, 2023. július 1-jén 0 óra 15 perckor, a járőrök egy román honosságú személygépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben, rajta kívül, 4 fő magát pakisztáni és 3 fő, magát bangladesi állampolgárnak valló külföldi utazott.

A rendőrök Mórahalom közigazgatási területén, az 5512-es számú úton, 2023. július 1-jén 0 óra 55 perckor egy szerb honosságú személygépkocsit és szerb állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. Az autóban, a sofőrön kívül, 10 fő illegális migráns utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.
 
A járőrök, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Bűnüldözési Osztályának jelzése alapján, Parassapuszta közigazgatási területén a 2-es számú főúton, 2023. július 1-jén 4 óra 47 perckor egy román honosságú személygépkocsi moldovai állampolgárságú sofőrjével intézkedtek. A járműben 10 fő illegális migráns tartózkodott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.

A rendőrök, Zákányszék közigazgatási területén, az 5432-es számú úton, 2023. július 1-jén 9 óra 20 perckor egy magyar honosságú kisbuszt ellenőriztek, amit egy svéd állampolgár vezetett. A járműben- rajta kívül- 5 fő, magát szír és 11 fő magát török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Mórahalom közigazgatási területén, az 5512-es számú úton, 2023. július 1-jén 15 óra 30 perckor, a járőrök egy román honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy román férfi vezetett. A járműben utasként 16 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A rendőrök 2023. július 1-jén 16 óra 25 perckor Ásotthalom közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú kisbuszt és annak magyar állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 26 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Kecskemét közigazgatási területén, az M5-ös autópályán, 2023. július 1-jén 15 óra 45 perckor, a járőrök egy francia honosságú személygépkocsit és annak francia állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben több illegális migráns is utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.