Országos határrendészeti összesítő

2023. 08. 12., szo - 01:45
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban .

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. augusztus 11-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 365 határsértőt tartóztattak fel és 237 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 14 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 15 esetben összesen 325 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Szeged-Gyálarét és Zákányszék közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 3 esetben 18 határsértőt tartóztattak fel  Kapuvár, Győr és Sopron közigazgatási területén.

A járőrök Komárom-Esztergom vármegyében 3 esetben 8 határsértőt tartóztattak fel Mocsa közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iraki, iráni, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 10 esetben 237 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalom közigazgatási területén, augusztus 11-én 7 óra 25 perckor járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy magyar honosságú személygépkocsit, amelyet egy georgiai állampolgár vezetett. Az intézkedés megkezdése előtt a jármű nekiütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsinak. A baleset során személyi sérülés nem történt, a jármű vezetője a gépjárműből kiugrott és futva elhagyta a helyszínt, később a helyszín közelében őt elfogták. A járműben utasként 7 fő, magát török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök augusztus 11-én 9 óra 15 perckor Győrben ellenőriztek egy magyar honosságú személygépkocsit, melyet egy moldovai férfi vezetett. A járműben 10 fő magukat török állampolgárnak valló férfi és gyermek utazott.

Ásotthalom külterületén a rendőrök augusztus 11-én 9 óra 15 perckor ellenőriztek egy norvég honosságú személygépkocsit, amelyet egy georgiai férfi vezetett. A járműben 14 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján a járőrök az M1-ös Autópályán  Mocsa külterületén augusztus 11-én 14 óra 15 perckor ellenőriztek egy ukrán férfi által vezetett, lengyel honosságú gépkocsit. A járműben 8 fő, magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Mórahalom közigazgatási területén, augusztus 11-én 20 órakor járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy magyar honosságú tehergépkocsit, amelyet egy moldáviai állampolgár vezetett. A jármű a rendőri jelzésre nem állt meg, továbbhajtott, majd az útról lesodródott és egy lakóház előtt a gázvezetéket megrongálva állt meg. A baleset során a járműben utasként tartózkodó 21 fő, magát szír állampolgárnak valló személy közül többen megsérültek, őket ellátásra kórházba szállították.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keserű ébredés

A sértett reggel szembesült azzal, hogy míg ő az igazak álmát aludta otthonában, addig meglopták.

 

Eltűnt Kollár Zoltán

A 67 éves férfi megtalálása érdekében a győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

 

Bilincsben

Közel egymillió forint összértékű kerékpárt és rollert lopott egy székesfehérvári férfi, a rendőrök elfogták.