Országos határrendészeti összesítő

2023. 08. 20., v - 05:38
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. augusztus 19-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 490 határsértőt tartóztattak fel és 419 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 15 esetben összesen 413 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Ruzsa közigazgatási területén.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 4 esetben összesen 45 határsértőt tartóztattak fel Csengele, Kelebia és Kiskunhalas közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 32 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom és Győr közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, mongol, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 19 esetben összesen 419 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök Hegyeshalom közigazgatási területén, az M1-es autópálya 171. kilométerében, 2023. augusztus 19-én 0 óra 40 perckor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit, amit egy török férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 16, magát szír és 13, magát marokkói állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

A járőrök 2023. augusztus 19-én 14 óra 20 perckor, Csengele térségében az M5-ös autópálya 125. kilométerében ellenőrzés alá akartak vonni egy lengyel honosságú személygépkocsit.  A jármű 37 éves georgiai vezetője a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyva megpróbált elmenekülni a helyszínről, mely során a jármű vezetője Kiskunfélegyháza térségében az 5402-es számú úton elvesztette uralmát a gépjármű irányítása felett és felborult.  A baleset során személyi sérülés nem történt. A személygépkocsiban a sofőrön kívül 6 személy utazott, akik magukat afgán állampolgárnak vallották.

Ásotthalom közigazgatási területén 2023. augusztus 19-én 16 óra 50 perckor az 55-ös számú főúton a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy georgiai férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 8, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Betörőt keresnek!

A Ceglédi nyomozók a lakosság segítségét kérik az azonosításához.

 

Eltűnt Balogh Dániel Dominik

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves fiú megtalálása érdekében.

 

Az új úton is 90 a megengedett!

A közelmúltban átadott, Tolnát és Bács-Kiskun vármegyét összekötő Tomori Pál híd közelében visszatérően ellenőrizzük a közlekedők sebességét.

 

Álmából riadt fel a rablóra

A rendőrök másfél órán belül elfogták azt a 30 éves helyi férfit, aki betört egy komlói lakásba, majd az ott lévő sértettet is bántalmazta.

 

Kapós volt a csali

Az idei évben is Magyarország egyik legnépszerűbb halastaván, a Maconkai-víztározón rendezte meg nagy érdeklődésre számot tartó horgászversenyét a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság.