Országos határrendészeti összesítő

2023. 09. 17., v - 05:21
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. szeptember 16-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 882 határsértőt tartóztattak fel és 823 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 21 esetben összesen 759 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Öttömös, Röszke és Ruzsa közigazgatási területén.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 4 esetben összesen 64 határsértőt tartóztattak fel Dunavecse, Kelebia és Kiskunhalas közigazgatási területén.

A rendőrök Rajkán 27, Borsosberény közigazgatási területén 16,  Budapesten 16 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 20 esetben összesen 823 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 4, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Borsosberény térségében 2023. szeptember 16-án 6 óra 50 perckor a járőrök ellenőrzés alá akarták vonni egy román honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy 19 éves román férfit, valamint 24 éves ugyancsak román állampolgárságú társát. A jármű vezetője és társa az intézkedés megkezdése előtt megpróbált futva elmenekülni a helyszínről, azonban őket a rendőrök rövid időn belül elfogták. A járműben 16, magukat szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Domaszék közigazgatási területén, 2023. szeptember 16-án 8 óra 45 perckor a rendőrök egy magyar honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 28 éves georgiai férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 4, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Budapesten a IX. kerületben, 2023. szeptember 16-án 15 óra 25 perckor a rendőrök egy holland honosságú személygépjárművet ellenőriztek, amit egy 22 éves moldovai férfi vezetett. A jármű vezetője a rendőri intézkedés megkezdése előtt gépjárműével egy autóbusznak ütközött. A baleset során személyi sérülés történt. Az ellenőrzés alá vont gépjárműben a sofőrön kívül 16, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.
 

Dunavecse közigazgatási területén, 2023. szeptember 16-án 23 óra 30 perckor a rendőrök egy magyar honosságú tehergépjárművet ellenőriztek, amit egy 42 éves svéd férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 22, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Alázatos munkával elért renomé

Balogh Krisztina c. r. alezredest, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) székesfehérvári osztályvezető-helyettesét az Emberi Méltóság Védelméért Díjjal tüntették ki. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által adományázott kitüntetéssel a bűnügyi szakember emberkereskedelem elleni küzdelemben nyújtott hosszú ideje tartó, kiemelkedő munkáját ismerték el.