Országos határrendészeti összesítő

2023. 09. 20., sze - 01:59
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. szeptember 19-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 737 határsértőt tartóztattak fel és 691 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 1 esetben összesen 6 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 17 esetben összesen 570 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 5 esetben 126 határsértőt tartóztattak fel Jánossomorja, Várbalog, Rajka, Hegyeshalom és Kópháza közigazgatási területén.

A járőrök Nógrád vármegyében 3 esetben 29 határsértőt tartóztattak fel  Őrhalom, Hont és Ipolyszög közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 1 esetben 5 fő határsértőt tartóztattak fel   Zsámbék közigazgatási területén.

A rendőrök Veszprém vármegyében 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Noszlop közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során algériai, egyiptomi, iraki, kínai, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében, 1 esetben 3 főt, Csongrád-Csanád vármegyében összesen 23esetben 688 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 11 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 1, embercsempészés miatt 10 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mórahalom külterületén szeptember 19-én 0 óra 20 perckor a rendőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személykocsit, amelyet egy moldovai állampolgár vezetett. A járműben 16 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, Várbalog külterületén szeptember 19-én 7 óra 50 perckor a járőrök ellenőriztek egy iraki állampolgár által vezetett, német honosságú tehergépkocsit. A jármű rakterében 36 fő magukat marokkói, szír és algériai állampolgárnak valló férfi utazott.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, a rendőrök szeptember 19-én 8 óra 20 perckor Rajka közigazgatási területén, az M15-ös autópályán ellenőriztek egy magyar honosságú tehergépkocsit. A járművet egy moldovai férfi vezette, segítője egy szintén moldáviai férfi volt. A gépkocsi rakterében 30 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Hegyeshalom külterületén, az M15-ös autópályán a járőrök szeptember 19-én 8 óra 25 perckor ellenőriztek egy magyar honosságú kistehergépkocsit, amelyet egy svéd férfi vezetett. A jármű rakterében 29 fő magukat egyiptomi, iraki, szír és török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök szeptember 19-én 10 órakor Kópháza közigazgatási területén ellenőriztek egy szlovák honosságú személygépkocsit, melyet egy cseh férfi vezetett. A járműben 16 fő magukat török állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A járőrök Ipolyszögön szeptember 19-én 11 óra 35 perckor intézkedés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit. A jármű vezetője és a rakterében tartózkodó hozzávetőlegesen 30 fő migráns a helyszínről elmenekültek. A rendőrök később a helyszínen elfogták a jármű magyar állampolgárságú vezetőjét és 1 fő, magát szíriai állampolgárnak valló férfit. A többi migráns személy, az Ipoly folyót átúszva Szlovákia területére távozott.

A járőrök Zalakomár külterületén, az M7 autópályán szeptember 19-én 14 óra 20 perkor ellenőriztek egy román állampolgár által vezetett, román honosságú személygépkocsit. A járműben 5 fő magukat indiai állampolgárnak valló férfi utazott.

Szeptember 19-én 18 óra 40 perckor Battonya külterületén ellenőriztek egy román honosságú személygépkocsit, amelyet egy pakisztáni férfi vezetett. A gépkocsi vezetője, valamint annak utasai a rendőri intézkedés megkezdése előtt a járműből kiugrottak majd a helyszínről elmenekültek. Az elrendelt terepkutatás eredményeképpen elfogták a jármű vezetőjét, valamint 3 fő pakisztáni, 2 fő nepáli, 1 fő bangladesi állampolgárt.

A járőrök Mórahalom belterületén szeptember 19-én 21 óra 45 perckor ellenőriztek egy albán férfi által vezetett, osztrák honosságú mikrobuszt. A járműben 32 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőjükkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.

 

Szakértelem, szorgalom, empátia

Az áldozatok védelméért, segítéséért Victima Protector díjjal tüntették ki Budai-Acsai Krisztina r. századost, a Szeghalmi Rendőrkapitányság bűnügyi fővizsgálóját.

 

Megszúrta ismerősét

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók pár órán belül megtalálták és őrizetbe vették a „jó barátot”.

 

Elfogták a sírrongálót

A Tamási Rendőrkapitányságon kihallgatták azt a férfit, aki a gyanú szerint 16 sírt rongált meg Nagykónyiban.

 

Rendőrök a villamosokon és a buszokon

A budapesti rendőrök több embert elfogtak, hármat előállítottak, miközben a BRFK és a BKK együttműködésének keretében ellenőrizték a 4-es, 6-os, az 1-es villamosokat és a 151-es autóbuszokat.