Országos határrendészeti összesítő

2023. 09. 23., szo - 01:09
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. szeptember 22-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 993 határsértőt tartóztattak fel és 396 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében, 2 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Homorúd közigazgatási területén.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 21 esetben összesen 928 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 53 és Zala vármegyében 1 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, marokkói, nigériai szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében, 1 esetben összesen 7, Csongrád-Csanád vármegyében, 8 esetben 389 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2 embert fogtak el és embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Nagyszentjános közigazgatási területén, az M1 autópályán 2023. szeptember 22-én 8 órakor a FUCHS osztrák-magyar ellenőrzés keretében a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy román férfi vezetett. A gépkocsiban 6 fő magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Jánossomorja belterületén 2023. szeptember 22-én 10 óra 5 perckor, a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú gépkocsit. A gépkocsiban 24 magát török és 2 magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Nagykanizsa közigazgatási területén 2023. szeptember 22-én 16 óra 18 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy tehergépkocsit, amit egy román férfi vezetett. A gépkocsiból 1 indiai állampolgár került elfogásra.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eredményes vadászat a vadászkürtért

A Győri Rendőrkapitányság a napokban zárta le egy 41 éves férfival szemben folytatott büntetőeljárását, aki Győrben egy vadászkürtöt talált és lopott el.

 

Nem várt belépő

Az üzlet megköttetett, de a dílert és több mint fél kiló drogot már az erzsébetvárosi rendőrök vitték el a kapualjból.

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.