Országos határrendészeti összesítő

2023. 10. 02., h - 00:44
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. október 1-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 616 határsértőt tartóztattak fel és 298 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében, öt esetben összesen 32 határsértőt tartóztattak fel Kisszállás és Kecskemét közigazgatási területén.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 16 esetben összesen 490 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.  

Budapest közigazgatási területén 19, Nógrád vármegyében 42, Vas vármegyében 33 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat hamisítás miatt kettő embert fogtak el és embercsempészés miatt öt ember ellen indult büntetőeljárás.

Budapest közigazgatási területén, egy panzióban 2023. október 01-én 0 óra 15 perckor a rendőrök ellenőriztek kettő, magát török, és egy, magát afgán állampolgárnak valló személyt. A vizsgálat során embercsempészés gyanúja miatt az afgán férfival szemben büntetőeljárást kezdeményeztek.

Csákánydoroszló közigazgatási területén, 2023. október 01-én 2 óra 3 perckor, az egyenruhások ellenőriztek egy dán honosságú mikrobuszt, amelyet egy török férfi vezetett. A járműben 33, magát török állampolgárnak valló személy utazott.

Kisszállás közigazgatási területén, 2023. október 01-én 2 óra 45 perckor a járőrök ellenőriztek egy német férfit, aki egy német honosságú mikrobusszal közlekedett. A járműben 20, magát török, és egy, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Röszke közigazgatási területén, 2023. október 01-én 13 óra 40 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel honosságú mikrobuszt, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben 26, magát török állampolgárnak valló személy utazott.

Mórahalom közigazgatási területén, 2023. október 01-én 18 óra 50 perckor a rendőrök ellenőriztek egy román férfit, aki egy magyar honosságú mikrobusszal közlekedett. A járműben 32, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.

 

Fokozott ellenőrzés

A Tatabányai Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést tart 2024. május 18-án 12:00 órától május 19-én 24:00 óráig.