Országos határrendészeti összesítő

2023. 10. 04., sze - 03:24
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. október 3-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 928 határsértőt tartóztattak fel és 400 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 6 esetben összesen 105 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét, Kelebia és Kiskunfélegyháza közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 16 esetben összesen 745 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 3 esetben összesen 59 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom és Rajka közigazgatási területén.

A járőrök Komárom-Esztergom vármegyében, Ács közigazgatási területén, 18 határsértőt, Pest vármegyében, Gyál közigazgatási területén pedig egy határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, kínai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében 11 esetben összesen 400 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 4, embercsempészése miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás..

A rendőrök Hegyeshalom közigazgatási területén, 2023. október 3-án 6 óra 20 perckor ellenőriztek egy magyar honosságú kisbuszt és török állampolgárságú vezetőjét. A járműben 30 fő illegális migráns utazott.

Kecskemét közigazgatási területén, 2023. október 3-án 7 óra 40 perckor a járőrök ellenőriztek egy lengyel honosságú tehergépkocsit és román állampolgárságú vezetőjét. A járműben 17 fő külföldi utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

A rendőrök Nagyszentjános közigazgatási területén, 2023. október 3-án 8 óra 9 perckor egy magyar honosságú, üres kisbuszt ellenőriztek. Majd ennek közelében megtalálták és intézkedtek moldovai állampolgárságú vezetőjével, illetve 18 fő, magát szír állampolgárnak valló migránssal.

Kiskunfélegyháza közigazgatási területén, 2023. október 3-án 13 óra 20 perckor a járőrök egy magyar honosságú kisbuszt és annak moldovai állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben 25 fő, magát szír állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A rendőrök Mórahalom közigazgatási területén, 2023. október 3-án 13 óra 50 perckor egy magyar honosságú személygépkocsit és georgiai állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A járműben 4 fő külföldi utazott, akik török állampolgárnak vallották magukat.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Alázatos munkával elért renomé

Balogh Krisztina c. r. alezredest, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) székesfehérvári osztályvezető-helyettesét az Emberi Méltóság Védelméért Díjjal tüntették ki. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által adományázott kitüntetéssel a bűnügyi szakember emberkereskedelem elleni küzdelemben nyújtott hosszú ideje tartó, kiemelkedő munkáját ismerték el.