Országos határrendészeti összesítő

2023. 10. 25., sze - 01:10
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt nap eseményei számokban.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. október 24-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 713 határsértőt tartóztattak fel és 85 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében, öt esetben összesen 38 határsértőt tartóztattak fel Baja, Kelebia, Kisszállás és Szank közigazgatási területén.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 18 esetben összesen 639 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szeged-Szentmihály közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 14, Pest vármegyében 22 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során marokkói, pakisztáni, szír, török és vietnámi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés és közokirat hamisítás miatt egy-egy embert fogtak el és embercsempészés miatt négy ember ellen indult büntetőeljárás.

Ásotthalom közigazgatási területén, 2023. október 24-én 0 óra 50 perckor a járőrök ellenőriztek egy szír férfit, aki egy magyar honosságú tehergépkocsival közlekedett. A jármű rakterében 11, magát szír és 11, magát marokkói állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Perőcsény közigazgatási területén, 2023. október 24-én 1 óra 55 perckor az egyenruhások ellenőriztek egy lengyel honosságú személygépkocsit és annak vezetőjét, egy moldovai férfit, aki a járműben 12, magát szír állampolgárnak valló személyt szállított.

Szendehely közigazgatási területén, 2023. október 24-én 8 óra 25 perckor a rendőrök ellenőriztek egy román férfit, aki egy román honosságú személygépkocsival több illegális migráns személyt szállított, akik a rendőri ellenőrzés megkezdésekor a járműből kiszállva elfutottak.

Mórahalom közigazgatási területén, 2023. október 24-én 15 óra 50 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar honosságú tehergépkocsit és annak egyiptomi vezetőjét. A jármű rakterében 18, magát török állampolgárnak valló személy tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.