Szír embercsempész és szír határsértők

2021. 02. 11., cs - 09:17
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Készenléti Rendőrség járőrei Miske térségében állították meg azt a járművet, amelyben a sofőrön kívül hat migráns utazott.

 

A készenléti rendőrök 2021. február 10-én délelőtt Miske belterületén igazoltatni akartak egy Renault Mégane típusú személygépjárművet, amelynek vezetője a rendőri karjelzés ellenére nem állt meg, és kivonta magát az intézkedés alól. A járőrök követni kezdték az autót, amely néhány kilométerrel távolabb lekanyarodott egy földútra, ahol elakadt. Az egyenruhások 10 óra 40 perckor elfogták a sofőrt, aki hat külföldit szállított. Az utasok szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint az autóvezető az illegális migránsokat Nyugat-Európába akarta juttatni. Őt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai embercsempészés megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A határsértőket – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.