Újabb elfogott embercsempész és illegális migránscsoportok Csongrád-Csanád megyében

2021. 12. 09., cs - 06:41
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka folyamán elfogtak egy embercsempészt, továbbá négy csoportban feltartóztattak 76 illegális migránst Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. december 8-án 22 óra 20 perckor és 23 óra 45 perckor két csoportban 26 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom és Szeged-Gyálarét külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. december 9-én 0 óra 55 perckor és 2 óra 40 perckor újabb két csoportban 50 határsértőt tartóztattak fel Öttömös és Ásotthalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán és bangladesi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei 2021. december 9-én 3 óra 20 perckor Öttömös külterületén ellenőriztek egy román honosságú Opel Astra típusú személygépkocsit. Az egyenruhások az ellenőrzés során a 35 éves román állampolgárságú sofőrön kívül a gépkocsi utasterében négy, magát török állampolgárnak valló határsértőt találtak, akik sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A sofőrt a rendőrök előállították a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre, ahol elszámoltatása jelenleg is folyamatban van.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempészek Zsanán

Egy ukrán nőt és egy azerbajdzsáni férfit fogtak el a Bács-Kiskun megyei rendőrök.