Ukrán embercsempész okozott balesetet Szombathelyen

2022. 01. 29., szo - 11:16
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

Hét illegális migránst szállított autójában a férfi.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának információi alapján az egyenruhások 2022. január 29-én, a délelőtti órákban, Szombathelyen akartak intézkedés alá vonni egy cseh forgalmi rendszámú személyautót. A gépjármű vezetője a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva bekanyarodott a Saághy István utcába, ahol nekiütközött egy ház kerítésének. A gépkocsit egy ukrán állampolgárságú férfi vezette. A járműben további hét, magát szír állampolgárnak mondó férfi utazott. A baleset során egy személy megsérült, őt kórházba szállították.

Az utasok a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az ukrán állampolgárságú sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Az út vége

Büntetőeljárás indul egy 22 éves magyar sofőr ellen, aki négy embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Ittasan vezettek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 23 ittas, illetve 1 bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év 20. hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.