Ukrán embercsempészt fogtak el a Fejér megyei rendőrök

2022. 01. 20., cs - 06:00
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök Mór belterületén állították meg azt a gépjárművet, amelynek ukrán vezetője 18 illegális migránst szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály által kiadott jelzés alapján a rendőrök 2022. január 20-án 1 óra 6 perckor Mór belterületén ellenőriztek egy lengyel honosságú gépjárművet, és annak 21 éves ukrán állampolgárságú sofőrjét. A járműben 18 felnőtt férfi utazott, akik magukat afgán állampolgárnak vallották. Az utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért őket az egyenruhások a jármű vezetőjével együtt elfogták és előállították a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra.

A gépjármű előfutója egy lengyel honosságú személygépkocsi volt, melyben egy 17 éves fehérorosz és egy 33 éves lengyel állampolgárságú nő utazott. A jármű sofőrjével és utasával szemben szintén intézkedtek az egyenruhások.

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újabb fogás

Egy 18 éves szerb sofőr ellen indul büntetőeljárás, aki kilenc embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.