Legyél Te is határvadász!

2022. 08. 04., cs - 09:47
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Határvadász témában tartott tájékoztatót a rendőrség roma/cigány önkormányzati vezetők részére.

A Tolnai Megyei Területi Kisebbségi Kapcsolattartó Munkacsoport szervezésében 13 helyi, megyei illetve országos roma/cigány önkormányzati képviselő részvételével adott tájékoztatást a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányág szerződéses határvadász, valamint a rendőrségi munkavállalás egyéb lehetőségeiről, és ösztöndíj pályázatairól.

A rendezvény megtartására 2022. augusztus 3-án került sor Szekszárdon. Orsós Zoltán r. őrnagy roma összekötő tiszt meghívására érkeztek a vezetők a megyeszékhelyre, ahol a rendőrség részéről Bőhm Rita r. őrnagy toborzó tiszt tájékoztatta a lehetőségekről a megjelenteket. Először a szerződéses határvadász képzéssel kapcsolatban ismertette a tudnivalókat. A jelentkezés feltétele, mint mondta, a 18-55 év közötti életkor, magyar állampolgárság, büntetlen előélet, kifogástalan életvitel, alapfokú iskolai végzettség igazolása. Szükséges továbbá a fizikai, egészségi és pszichikai alkalmasság. Aki megfelel a feltételeknek, 160 órás, négy hétig tartó oktatáson vesz részt, az idő alatt már jár az alapilletmény, ami bruttó 300 ezer forint. A képzés végén vizsgát kell tenni, azt követően állhat szolgálatba a határvadász. A jelentkezési lapon már fel kell tüntetni, melyik megyében vállalna munkát, végzést követően azon a határszakaszon fog szolgálatot ellátni. Az alapbér onnantól pótlékokkal egészül ki, (határvadász, éjszakai, idegennyelv-ismereti, készenléti) így a fizetés bruttó 400 ezer forint körül lehet. A munkaviszony határozott idejű, a szerződés 3 évre szól, ami egy alkalommal újabb 3 évvel meghosszabbítható. A határvadászok rendfokozatai a három évben őrvezető, tizedes, majd szakaszvezető.

A további rendőrségi munkavállalási, és ösztöndíj lehetőségekről is tájékoztatta munkatársunk a megjelenteket. Szólt a 10 hónapos képzésről, ahol érettségi is szükséges a felvételhez. Elhangzott, hogy a képzés sikeres elvégzését követően a saját megyéjében, lakhelyéhez közeli városi kapitányságon tud elhelyezkedni a végzett járőr.

A középiskolai tanulmányok sikeres befejezését támogatandó, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság írt ki pályázatot roma fiatalok számára, a felsőfokú oktatásban tanulók pedig – ha a feltételeknek megfelelnek - az Országos Rendőr-főkapitányság ösztöndíjában részesülhetnek, amennyiben vállalják, hogy tanulmányaik befejezését követően a rendőrség kötelékében látnak el szolgálatot.

Az előadást követően a képviselők kérdéseinek megválaszolására került sor, majd kötetlen beszélgetéssel zárult az alkalom.

A Tolnatáj Televízió stábja a témában interjút készített Kalló Amanda Lillával, az Országos Roma Önkormányzat Országos Roma Foglalkoztatási Központjának referensével, valamint Pongó Ignáccal aki a Németkéri Roma Önkormányzat, a Tolna-Megyei Roma Önkormányzat és az Országos Roma Önkormányzat képviselője is egyben. A rendőrség részéről Debreceniné Farkas Edit r. alezredes sajtóreferens nyilatkozott.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bogyó újra otthon

A szikszói rendőrök visszaadták az eltulajdonított kutyust a gazdájának.

 

Lopott és rabolt

Emelte a tétet az a tiszaburai férfi, aki eleinte csak alkalmi lopásokat, később már rablást követett el. A karcagi rendőrök őrizetbe vették.

 

Lezárt akta: tányéros kenyértörés

Nem kapta vissza lemondott szállásának díját, ezért először „rabul ejtette” vendéglátója kerékpárját, majd 80 tányérját zúzta apró darabokra az a 40 éves zalaszentgróti nő, aki ellen rongálás miatt nyomoztak a ceglédi rendőrök.