A gyanú szerint ittasan okoztak baleseteket

2022. 01. 26., sze - 07:02
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Az egyenruhások megyénk útjain 938 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést az elmúlt 24 órában, amelyek során két balesetet okozó járművezető esetében is pozitív értéket jelzett a műszer.

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 83-as számú főúton, Győrszemere térségében, 2022. január 25-én 22 óra 45 perckor. Egy 50 éves férfi közlekedett személygépkocsival Tét felől, Győr irányába. Haladása során járműve sebességét nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg, amelynek következtében egy erősen balra ívelő kanyarban elvesztette uralmát autójának irányítás felett és az árokba sodródva felborult. A gépkocsivezető megsérült, ezért őt a mentők kórházba vitték. A szemle során a sofőrrel szemben az egyenruhások alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért egészségügyi ellátása során tőle további mintavételről intézkedtek.

.

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt az M1-es autópálya 110. kilométerszelvényében, Bőny térségében, 2022. január 25-én 16 óra 10 perckor. Egy 47 éves férfi közlekedett Budapest felől, Hegyeshalom irányába kistehergépkocsival. Egy járműszerelvény előzése közben nem tartott megfelelő oldaltávolságot, amelynek következtében a járműszerelvény bal hátsó sarkának ütközött, majd a belső szalagkorlátnak sodródott. A balesetet okozó furgon vezetője megsérült, ezért őt a mentők kórházba vitték. A szemle során a sofőrrel szemben az egyenruhások alkoholtesztert alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott, ezért egészségügyi ellátása során tőle további mintavételről intézkedtek.

.

A balesetek körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Zörgött a sárhányó

Feltűnően hangos kerékpárral közlekedő férfi azonosításához kérnek segítséget a ceglédi nyomozók. A tettes egy másik bicajos táskáját lopta el.