Feltehetően ittasan, vezetői engedély nélkül közlekedett

2022. 01. 21., p - 07:41
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A gépkocsit vezető férfi a jeges úton megcsúszott és felborult járművével.

Rajka külterületén, a Rajka és Hegyeshalom-Márialiget között vezető név-, és szám nélküli talajúton közlekedett Rajka irányába egy gépkocsivezető 2022. január 20-án 22 óra körül. Haladása során járműve sebességét nem az útviszonyoknak megfelelően választotta meg, ezért a jeges útfelületen megcsúszva sodródni kezdett, majd többszöri irányváltoztatást követően az út mellett lévő fagyott talajkupacnak ütközött. Az autó emiatt megperdült, majd a tetejére borulva állt meg. A járművet vezető férfi megsérült, a vele szemben alkalmazott alkoholteszter pozitív értéket mutatott, ezért a rendőrök - kórházi ellátását követően - további mintavételre előállították. A rendőrök a sofőrrel szemben az ittas járművezetés miatt büntető-, míg az engedély nélküli vezetés okán szabálysértési eljárást indítottak.

A fenti eset mellett a megye rendőrei az elmúlt 24 órában további három sofőrrel szemben intézkedtek, akiknél a szonda pozitív értéket jelzett.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetek megelőzése csak közös felelősségvállalás alapján lehetséges, azok elkerülése érdekében minden közlekedésben résztvevőnek be kell tartania az alapvető közlekedési szabályokat!

Felhívjuk továbbá a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pontymentés

A rendőrök tetten érték a halőrök segítségével azt a férfit, aki a nyékládházi Gólem tavon - tilalom idején - kifogott egy méretes pontyot. A „sértett” az összefogás eredményeként visszakerült az élőhelyére.

 

Büszkék vagyunk rájuk

Szabadidejükben mentettek életet a mezőtúri rendőrök. Az életmentés jutalmat érdemelt.