Gyalogosátkelőhelyen ütöttek el egy 17 éves lányt

2022. 09. 21., sze - 08:20
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a győri rendőrök.

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a győri rendőrök.

Egy 56 éves győri férfi közlekedett személygépkocsijával a 82-es számú főúton, Nyúl belterületén Győr felől Écs irányába 2022. szeptember 20-án 5 óra 20 perc óra körül. A haladása során a gépkocsivezető nem biztosított elsőbbséget a Kossuth Lajos utca 49. szám előtt, kijelölt gyalogos átkelőhelyen szabályosan haladó 17 éves fiatal lánynak, és őt elütötte. A baleset következtében a gyalogos megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Az eset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy:

 • Mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet!
 • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!
 • Próbáljanak szemkontaktust teremteni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!
 • Az esős, őszi időszakban különösen érvényes, hogy minden esetben az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

Kérjük a gyalogosokat:

 • Fontos, hogy kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!
 • Az egyre rövidebb nappalokra való tekintettel kérjük, hogy fordítsanak fokozott figyelmet láthatóságukra, hiszen biztonságunkért mi magunk tehetünk a legtöbbet!
 • Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat vagy tegyenek táskájukra láthatóságot növelő eszközöket!
 • A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!
 • Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton! (A szemkontaktus sokat segít!)
 • Legyenek mindig kiszámíthatók! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
 • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
 • A megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, kerékpárral és gyalogosan is minden helyzetben adjanak elsőbbséget, és annak akadálytalan továbbhaladását a szükséghez képest megállással tegyék lehetővé!

Mobil és füles!

Egyre több gyalogos baleset hátterében mobil telefonok (főleg az okos készülékek) használatának rendkívüli mértékű elterjedése és az egyes alkalmazások figyelemelvonó hatása áll. Az elmúlt időszakban számos súlyos baleset történt, mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el az úttesten átkeléskor vagy éppen zenét hallgatott fej- illetve fülhallgatóval. Az élet és egészség érdekében fontosabb a kapcsolat a külvilággal, mint a mobillal! 

…hogy mindenki hazaérjen!

 

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen a gázolajtolvajok

A kazincbarcikai rendőrök elfogták azt a két férfit, akik munkagépekből tulajdonítottak el csaknem 1000 liter gázolajat.

 

Áruházakból loptak

Sorozatban lopott két férfi Szegeden. Az ügyben indult nyomozás lezárult.

 

Megelőzték

A Tolna vármegyei rendőrök egy interneten szerveződő illegális gyorsulási verseny megrendezését akadályozták meg a hétvégén Szekszárdon.

 

Többször megszúrta férjét

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök rövid idő alatt tisztázták az eset körülményeit, és őrizetbe vették a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 53 éves kunszentmiklósi nőt.

 

A közút nem versenypálya

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelt figyelmet fordít a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások és az illegális gyorsulási versenyek kiszűrésére, megakadályozására.