Ittasan okozott balesetek

2020. 06. 12., p - 06:43
Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Heves Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tanácsai a gépjárművezetőknek.

Heves megye közútjain az elmúlt héten 15 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Ebből 1 halálos kimenetelű volt, 5 súlyos és 9 könnyű sérüléssel végződött. A 15 balesetből 6 esetnél volt kimutatható az alkohol, vagyis az esetek 40 %-ában ittas volt az okozó.

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek az ittas vezetést a „három gyilkos” egyikeként (biztonsági öv használatának elmulasztása, gyorshajtás mellett) szokták emlegetni.

 

Az alkohol járművezetésre gyakorolt hatása:

A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkohol szint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni. Magyarországon a zéró-tolerancia elve a mérvadó, vagyis vezetés megkezdése előtt a legcsekélyebb alkoholfogyasztás sem megengedett. Ennek oka, hogy a különböző közlekedésbiztonsági kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy a kismértékű alkoholfogyasztás is kedvezőtlenül befolyásolja az észlelési- és reakcióidőt, azaz hátrányosan hat a vezetési képességre.

Valóban, az alkohol emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása miatt romlik a látás, a reakcióidő meghosszabbodik, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, ezáltal az ittas vezető lehetséges veszélyforrássá válik a közlekedésben.

Az alkohol járművezetésre gyakorolt hatása témakörében végzett kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy:

 • már alacsony alkoholfogyasztás hatására is jelentően romlik a sávtartás pontossága, nagyobb lesz a sávelhagyások száma a józan állapothoz képest,
 • a kialvatlan, fáradt állapotban elfogyasztott egészen kis mennyiségű alkohol nagymértékben növeli a járművezetés közbeni elalvás veszélyét,
 • az ittas vezetők sokkal nehezebben képesek megítélni az út mellett elhaladó tárgyak viszonylagos távolságát,
 • az alkoholfogyasztás hatására jelentősen romlik az agy által vezérelt feladatok összehangoltsága:
  • a szemmozgások lelassulnak, a pupilla képtelen alkalmazkodni a megváltozott fényviszonyokhoz, a látótér beszűkül, és ez nem tudatosul a gépjárművezetőben, ezért különösen veszélyes,
  • a mozgások pontatlanabbá válnak, romlik a jármű apró kitéréseinek észlelése, könnyen bekövetkezhet az egyensúly elvesztése, túlméretezett és gyakran megkésett kormánykorrekciók lesznek jellemzőek,
  • a reakcióidő meghosszabbodik, nő a hibás döntések száma, csökken a felelősségérzet.

A baleseti kockázat az alkohol hatására gyorsan növekszik. A teljesen józanul közlekedő is vállal némi kockázatot, ez a kockázat 0,5 véralkohol-koncentráció esetén a duplájára, 0,8 ezreléknél a négyszeresére, 1,5 ezreléknél pedig már a tizenhatszorosára növekszik.

Sokan tévesen gondolják azt, hogy:

 • a kávé gyorsítja az alkohol lebomlását, és elősegíti a kijózanodást,
 • nyári melegben vagy kemény fizikai munka során jellemző izzadással az alkohol is elpárolog,
 • a teli gyomor megakadályozza az alkohol felszívódását,
 • a hideg zuhany kijózanít és alkalmassá tesz a vezetésre.

 

Az ittas járművezetés jogkövetkezményei:

A baleseti statisztikai adatok negatív irányú alakulása mellett sajnos az ittasság terén igen magas a látencia. Az alkoholos állapotban történő járművezetés, közlekedés társadalomra való veszélyessége rendkívül nagy, ezért a rendőrség nagy hangsúlyt fektet az ittas járművezetők kiszűrésére.

Az ittas járművezetés szankcionálása igen összetett. A szervezetben lévő alkohol mennyiségétől függően az ittasan közlekedő járművezető közigazgatási szabályszegést vagy bűncselekményt is elkövethet, melynek során alkalmazható közigazgatási bírság, büntető feljelentés, mely utóbbi akár letöltendő szabadságvesztéssel is járhat (súlyosabb esetben pl. halálos közúti közlekedési balesetet okozva).

Amennyiben mondjuk a gépi meghajtású jármű vezetője 0,15 mg/l kilélegzett légalkohol értéket nem haladja meg, akkor közigazgatási szabályszegést követ el, amely 30.000,- Ft közigazgatási bírsággal és e mellett 6 büntető ponttal sújtandó. (Ez esetben a vezetői engedély nem kerül elvételre)

Ha a kilélegzett légalkohol mennyisége a 0,15 mg/l értéket meghaladja, azonban a 0.25 mg/ l értéket nem, akkor a gépi meghajtású jármű vezetője szintén közigazgatási szabályszegést követ el, azonban a büntetés itt már 100.000,- Ft és 8 büntető pont. (Ez esetben a vezetői engedély nem kerül elvételre)

Abban az esetben, ha a gépi meghajtású jármű vezetője 0,25 mg/l légalkohol értéknél nagyobb értéket produkál, akkor ittas járművezetés vétségét követi el, amely pénzbüntetéssel, járművezetéstől eltiltással, súlyosabb esetben (pl. ha valaki úgy okoz halálos közúti közlekedési balesete, hogy szervezetében nagyobb mennyiségű alkohol van) akár szabadságvesztéssel is járhat.

Természetesen az, hogy a 0,25 mg/l értéket meghaladó értéket produkáló járművezető milyen büntetést is kap, az alapvetően függ az ittasság mértékétől.

Fontos tudni, hogy a fenti szabályok a kerékpárt hajtó személyre nem vonatkoznak ugyan, azonban a kerékpáros a közúton közlekedve biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban kell, hogy legyen. Ebből kifolyólag, ha valaki az elfogyasztott alkohol hatása miatt úgy vesz részt kerékpárjával a közúti közlekedésben, hogy jól láthatóan alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, vele szemben szabálysértési eljárás indítható.

Kérünk mindenkit, hogy tartsa be a közúti közlekedési szabályokat. Amennyiben járművezetőként közlekednek, abban az esetben semmi képen ne igyanak előtte szeszesitalt. Ebben az esetben válasszanak egyéb alternatív közlekedési lehetőségeket (pl. tömegközlekedés, taxi).


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Fehér László

A Tapolcai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a férfi megtalálása érdekében.

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.