Motorozzon biztonságosan!

2017. 05. 31., sze - 07:41
Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Kerékteleki közelében egy motorkerékpár vezetője egy járműszerelvény elejének ütközött.

 

Személyi sérüléses közlekedési baleset történt 2017. május 30-án 18 óra 23 perckor a 81-es számú főúton, Kerékteleki közelében.

A helyszíni adatok alapján 33 éves német állampolgár haladt Győr irányából Kisbér felé egy motorkerékpárral. Haladásakor nem az út vonalvezetésének és az útburkolat minőségének megfelelően választotta meg járműve sebességét és egy kanyarodni szándékozó járműszerelvény elejének ütközött. A motorkerékpár vezetője a balesetben súlyosan sérült.

 

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is felhívja a „kétkerekű” vezetőinek figyelmét a biztonságos közlekedésre!

Az elmúlt évek baleseti tapasztalatai azt mutatják, hogy a motorosokat érintő balesetek több mint fele a motorkerékpár vezetőjének hibájára vezethető vissza. A motoros balesetek jellemző okai között vezető helyen áll a sebesség nem megfelelő alkalmazása, de a kanyarodási szabályok megsértése, valamint a figyelmetlenül, szabálytalanul végrehajtott előzés is számos baleset forrása. Tekintettel arra, hogy a balesetek – néhány kivételtől eltekintve – alapvetően emberi hibára vezethetők vissza, ez egyben azt is jelenti, hogy a balesetek, a sérülések és a halálozások megelőzhetőek!

Közúti baleset bekövetkezése esetén a motorkerékpáros testének védelmére alapvetően a bukósisak és a motoros védőruházat szolgál. A motorkerékpáros legfontosabb védőfelszerelése a bukósisak, mely fő feladata a fej és az agy védelme, az emberi fejet érő erőhatások energiájának elnyelése. A bukósisak további védelmi funkciókat (áll, arc, fülek védelme stb.), valamint kényelmi funkciókat is elláthat (beépített fejhallgató stb.).

A bukósisak 70 %-kal képes csökkenteni az agykárosodás lehetőségét Általános használatra a komplex védelmet nyújtó, állat is védő bukósisak viselése ajánlott. Kizárólag a becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és balesetmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet. Az évek kedvezőtlenül befolyásolják a bukósisak által nyújtott védő hatást, ezért időnként cserére szorul.

A motoros védőruházat nagyon fontos a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából.  Első sorban megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet (hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág), valamint motoros csizma és kesztyű viselése ajánlott! Ne feledje: Magyarországon motorkerékpározás közben a bukósisak használata kötelező, a védőruházat viselése ajánlott!

Tény, hogy a közlekedési szabályok megtartása a legfőbb kulcsa annak, hogy ne váljunk közlekedési baleset részesévé, áldozatává. Ezért időnként érdemes átismételni a KRESZ szabályokat, különösen azokat a fejezeteket, melyek a motorkerékpározással is kapcsolatosak.

A legfontosabb alapelv motorozás közben, hogy mindig mindenki a saját tempójában közlekedjen. Sokan túlvállalják és veszélyes szituációkba hajszolják magukat. Előzéskor mindig legyen alacsony sebességkülönbség, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője (egy esetleges kanyarodás esetén a visszapillantó tükrében) időben észrevehesse az előzési szándékot. Igen fontos, hogy kanyarban nem szabad előzni, továbbá hirtelen gyorsuló sportmotorral sem, mert az előzéshez szükséges dinamikus gyorsulás során szinte képtelenség korrigálni;

Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben ki is kell valamit kerülni. A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.

A biztonságos motorkerékpározás hét fő szabálya:

- Motorkerékpár vásárlása előtt javasolt figyelembe venni a használat jellegét, a vezetési képességet, a megszerzett rutint. Tartsa szem előtt, hogy a motorkerékpár teljesítményének növekedése a baleseti és sérülési kockázatot jelentősen növelheti!

- Kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral vegyen részt a közúti forgalomban! A jó minőségű gumiabroncsok használata még fontosabb a motorkerékpároknál, mint a gépkocsik esetében.

- Motorkerékpár vezetésekor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot! Soha ne üljön motorra, ha nincs biztonságos vezetésre alkalmas állapotban (fáradtság, nem megfelelő pszichés állapot, vezetési képességre hátrányosan ható szer előzetes fogyasztása, erős éhségérzet, szomjúság stb.)

- Mindig használja a passzív védelmi eszközöket! Viseljen megfelelő méretű, optimális védelmet biztosító motorkerékpáros bukósisakot, és használjon motoros védőfelszerelést!

- Mindenkor tartsa meg a közúti közlekedés szabályait! A szabályok tisztelete jelenti a fő esélyt testi épségének megóvására!

- Közlekedjen mindenkor óvatosan, figyelmesen, és defenzív módon, számítva más közlekedők esetleges hibájára, szabálytalanságára is!

- Ismerje meg motorkerékpárját, legyen tisztában saját képességeivel, és fejlessze tovább vezetéstechnikai ismereteit!

- Legyen mindenkor partner a közlekedésben! Közlekedjen úgy, ahogy azt saját biztonsága érdekében másoktól is elvárja!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szamurájkardos emberrablás

Megverték és egy karddal megfenyegették, hogy nem hagyhatja el a házat, végül társával kereket tudott oldani. Az egyik támadó azóta is letartóztatásban, míg társa bűnügyi felügyelet alatt van.

 

Jól kikormozták

A Nógrád vármegye útjain az elmúlt héten technikai eszközzel rögzített sebességtúllépések közül kettőt emeltünk ki.