A gyalogosok védelmében

2019. 05. 14., k - 14:13
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghirdetett baleset-megelőzési kampány Veszprém megyében is elkezdődött.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2019. május 13-a és 19-e között Zebra terv elnevezéssel baleset-megelőzési kampányt hirdetett. Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. A gyalogosok a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak. Ha közúti közlekedési baleset éri őket, szinte minden esetben személyi sérülés történik, ezért elengedhetetlen követelmény a szabályos, figyelmes, megfontolt közlekedés. Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, rendkívül sokat tehetnek.

  • Az első és legfontosabb, hogy legyenek tisztában a gyalogosok közúti közlekedésére vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsák is meg azokat!
  • Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!
  • A gyalogosnak a járdán kell közlekednie! Ha járda nincs kiépítve, akkor haladjanak a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpársávon!
  • Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).
  • Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!
  • Legyenek mindig óvatosak és körültekintőek! Saját életük, testi épségük és egészségük érdekében soha ne számoljanak azzal, hogy a járművezetők minden esetben észlelik Önöket! Számos baleset oka a gondatlan járművezetői magatartás, a figyelmetlen vezetés. Sokat segíthet a szemkontaktus létesítése a jármű vezetőjével.
  • Tegyenek meg mindent a saját észlelhetőségük érdekében! A sötét tónusú ruházat helyett keressenek feltűnőbb színűeket! Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett) is életmentő lehet.

A járművezetők esetében is nagyon fontos, hogy mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

Kérjük a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra!

Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!

… hogy mindenki hazaérjen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bogyó újra otthon

A szikszói rendőrök visszaadták az eltulajdonított kutyust a gazdájának.

 

Lopott és rabolt

Emelte a tétet az a tiszaburai férfi, aki eleinte csak alkalmi lopásokat, később már rablást követett el. A karcagi rendőrök őrizetbe vették.

 

Lezárt akta: tányéros kenyértörés

Nem kapta vissza lemondott szállásának díját, ezért először „rabul ejtette” vendéglátója kerékpárját, majd 80 tányérját zúzta apró darabokra az a 40 éves zalaszentgróti nő, aki ellen rongálás miatt nyomoztak a ceglédi rendőrök.