Átengedte a volánt ittas cimborájának

2023. 02. 08., sze - 11:51
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ittas járművezetés és járművezetés tiltott átengedése miatt indult büntetőeljárás egy kiskunmajsai és egy kiskunhalasi férfival szemben.

Kiskunhalason, a Gimnázium utcában megállítottak a rendőrök egy személygépkocsit 2023. február 4-én 0 óra 45 perckor. Az intézkedés során felmerült a gyanú, hogy a járművet vezető kiskunmajsai férfi ittas, ezért alkoholszondát alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott. A 25 éves sofőrt mintavétel céljából előállították és gyanúsítottként hallgatták ki járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt.

A rendőrök megállapították továbbá, hogy az autó utasa – egy 44 éves férfi – egyben a tulajdonosa is, aki a gyanú szerint átengedte ittas cimborájának a személyautója vezetését. A kiskunhalasi férfival szemben járművezetés tiltott átengedése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a jármű vezetését a jármű üzemben tartója csak olyan személynek engedheti meg, illetve a vezető olyan személynek engedheti át, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek: rendelkezik annak vezetésére jogosító hatósági engedéllyel, nincs eltiltva a vezetéstől, a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és nincs a szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol.

Az az üzembentartó, vagy bármilyen gépi meghajtású jármű vezetője, aki megengedi, hogy egy vezetői engedéllyel nem rendelkező, vagy eltiltás hatálya alatt álló személy vezesse az adott járművet, ugyanúgy szabálysértést követ el, mint aki engedély nélkül vezet. Ha pedig ittas, vagy befolyásolt személynek engedi át a vezetést, maga is bűncselekményt követ el, ami akár egy évig terjedő szabadságvesztést is vonhat maga után.

Ha ilyen személynek engedjük át a vezetést, azzal kockára tesszük az ő életét, a sajátunkat, és másokét is. Engedéllyel nem rendelkező, eltiltott, vagy alkalmatlan állapotú – ittas személynek – ne engedjük át a vezetést!

                                                                                                                                         … hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Kifosztás és lopások

A szekszárdi nyomozók befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy 28 éves medinai férfit gyanúsítottak meg kifosztás bűntett és több lopás elkövetésével.

 

Lezárt akta: „Letelt a munkaidőm”

Három motoros is felborult tavaly egy letakarítatlan, sáros útszakaszon Isaszegnél. A vizsgálat feltárta, foglalkozási szabályszegések idézték elő a baleseteket. A monori rendőrök vádemelést javasolnak egy cég műszaki igazgatója és két beosztottja ellen.

 

Rozmaring 30 euróért?

Ismét kamudrog-árusokat fogtak el a budapesti rendőrök. A két férfi marihuánaként adott el fűszert turistáknak, csalással gyanúsítják őket.

 

Kristálytiszta ellenőrzés

A rendőrök megállítottak egy autót, majd ellenőrizték azt, ennek eredményeként új-pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt elfogtak egy férfit Miskolcon.

 

Halálos baleset történt Kisszállásnál

Egy teherautó elgázolt egy idős asszonyt, aki vélhetően úgy készült áttolni kerékpárját az 55-ös számú főúton, hogy nem nézett szét kellőképpen és kilépett a jármű elé. A balesetben a nő olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.