Előzzük meg a motoros baleseteket

2021. 10. 04., h - 08:17
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Az elmúlt hétvégén több olyan baleset történt Győr-Moson-Sopron megye útjain, amelynek okozói illetve áldozata motorosok voltak.

Mint arról korábban beszámoltunk, halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt a 85-ös számú főút 58. kilométerszelvényében, Fertőszentmiklós térségében, 2021. október 3-án 14 óra 18 perckor. Egy 44 éves férfi közlekedett személygépkocsival Pereszteg felől, Fertőszentmiklós irányába. Haladása során a 85-ös számú főútról, a fertőszentmiklósi Soproni útra – balra – kanyarodott, a manőver során azonban nem biztosított elsőbbséget a szemből érkező, Sopron irányába közlekedő motorkerékpárnak. A két jármű összeütközött a 45 éves motoros a jobb oldali vízelvezető árokba csapódott, amelynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A személygépkocsi vezetője megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

.

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 82-es számú főút 70. kilométerszelvényében, Győr térségében, 2021. október 3-án 17 óra 38 perckor. Egy 30 éves sólyi férfi közlekedett motorkerékpárral Nyúl felől, Győr irányába. Haladása során egy jobbra ívelő útkanyarulat előtt előzésébe, majd vészfékezésbe kezdett, ennek ellenére a kanyart bevenni nem tudta és bal oldali szalagkorlátnak csapódott. A motoros megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

.

Két nappal korábban ugyancsak előzés közben történt motoros baleset a 82-es számú főúton, mint arról beszámoltunk.

A további balesetek elkerülésének érdekében, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi tanácsokat ajánlja a motorosok figyelmébe:

- Közlekedjen fokozott figyelemmel! Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben kikerülési manővert is végre kell hajtani. A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalra kell koncentrálni.

- Használjon megfelelő védőfelszerelést! A motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést kell viselni. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik.

- Csak felkészülten, felkészített motorral induljon útnak! A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra.

...hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

Állati csontokat találtak a közelmúltban egy balástyai tanya falában.

 

A migráció, mint üzlet

Ezzel a címmel szervezett szakmai konferenciát a KR NNI. A kétnapos képzés során a szakemberek az illegális migrációra épülő nemzetközi szervezetek által elkövetett bűncselekmények elleni küzdelem legújabb kihívásait vették górcső alá.

 

Életet mentettek a jászsági rendőrök

A jászapáti rendőrök több mint fél óráig alkalmaztak mellkaskompressziót egy eszméletlen 74 éves jászberényi férfi megmentése érdekében, aki az időben megkezdett újraélesztésnek köszönhetően életben maradt.