Gyalogos balesetek

2023. 02. 24., p - 09:48
Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Egy nap alatt Komárom-Esztergom vármegye közútjain három olyan közlekedési baleset is történt, melyben gyalogosok sérültek meg.

Egy 50 éves kesztölci lakos 2023. február 23-án a reggeli órákban közlekedett egy Opel gyártmányú személygépkocsival Esztergomban. A dobogókői út kereszteződéséhez érve járművével balra, a Petőfi Sándor utca irányába kanyarodott. Ennek során nem biztosított elsőbbséget a dobogókői út úttestjén átkelő 67 éves gyalogosnak, akit elsodort. A nő az elsődleges információink szerint súlyos sérülést szenvedett.

Fenti napon 13 óra 25 perckor Tatabányán, a Komáromi úton haladt egy 55 éves járművezető az általa vezetett Seat típusú személygépkocsival. A Komáromi utca és Kond Vezér utca kereszteződéséhez érve, a figyelmetlenségéből adódóan nem adta meg az elsőbbséget a gyalogos-átkelőhelyen szabályosan áthaladó 72 éves helyi lakosnak. A nőt a gépkocsi bal első részével elütötte, aki az úttestre esett és súlyos sérüléseket szenvedett.

Szintén ezen a napon 14 óra 51 perckor egy 10 éves gyermek Mocsán leszállt a buszról, majd annak takarásából kellő körültekintés nélkül az úttestre lépett és keresztirányba futva próbált átkelni. Eközben Kocs felől a Győri út irányába közlekedő személygépkocsi vezetője a fékezése ellenére elütötte a gyalogos kisfiút. A gyermek az úttest bal szélére esett, a baleset során 8 napon belül gyógyuló sérülése keletkezett.

Az esetek körülményeit az illetékes rendőrkapitányságok vizsgálják.

A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát. A gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre és kötelesek a legrövidebb úton átmenni. Nem tehetnek olyat, amellyel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy nem fogják zavarni a járműforgalmat. Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű már olyan közel van, hogy nem tudnak átmenni előtte anélkül, hogy megzavarnák a járművezetőt.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályokat maradéktalanul tartsák be. A helyes közlekedési magatartással megelőzhetők a közúti tragédiák. Vigyázzanak magukra és egymásra!

… hogy mindenki hazaérjen!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rács mögött

A ráckevei rendőrök elfogták, a bíróság letartóztatta azt a 21 éves férfit, aki rövid idő leforgása alatt 16 helyre tört be.

 

Mentések a viharban

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai július 22-én öt esetben hét személyt mentettek ki a tóból.

 

Csapatmunkával mentettek életet

Végzetes lépésre szánta el magát egy fiatal férfi Zalaegerszegen. Civilekkel közösen sikerült megakadályozni, hogy tragédia történjen.

 

Dühében gyújtogatott, még aznap elfogták

Senkitől nem tudott cigarettát kérni, ezért felgyújtotta egy trafik zárt, műanyag ajtaját egy férfi Magyarbánhegyesen. A rendőrök hamar kiderítették, ki volt a rongáló, és vádemelést javasolnak ellene.

 

Lakásbetörő őrizetben

A törökszentmiklósi rendőrök őrizetbe vettek egy 24 éves férfit, aki az elmúlt hónapokban 10 bűncselekményt követett el Fegyverneken, zömmel lakásbetöréseket.