Hadüzenet a gyorshajtóknak

2023. 11. 30., cs - 09:53
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője sajtótájékoztatón adott számot az elmúlt időszak eredményeiről.

Balogh Ádám r. ezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője 2023. november 30-án délelőtt sajtótájékoztatót tartott a sebességtúllépéssel, az illegális közúti versenyzéssel és drifteléssel szembeni közlekedési akciók eredményeiről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság folyamatos közlekedési ellenőrzéseket tart Budapest útjain. A sebességellenőrzés nem pusztán jól látható járőrautókból, hanem menet közben, úgynevezett pofátlan(tan)ító – civil megjelenésű – gépjárművekből is történik.

 

Idén nyáron a Róbert Károly körúton három autó spontán utcai autóversenye egy szabályosan közlekedő fiatal férfi tragikus halálával végződött az Árpád hídon. A baleset vizsgálata során a rendőrök megállapították, hogy az okozó gépjármű vezetője a megengedett legnagyobb sebesség többszörös túllépésén felül a járművét is illegálisan alakíttatta át, amely együttesen vezetett a tragédiához.

 

A hasonló balesetek megelőzése érdekében a BRFK zéró toleranciát hirdetett a gyorshajtókkal szemben. Alaposan felülvizsgálták az illegális gyorsulási versenyek lehetséges helyszíneit, időszakait és figyelembe vették a lakossági bejelentéseket is, hiszen egy-egy ilyen esemény azon kívül, hogy magában hordozza egy újabb tragédia lehetőségét, az okozott zaj miatt nagymértékben zavarja a környéken élők n​yugalmát is.

A rendőrök folyamatosan ellenőrizték a közösségi média felületein szerveződő versenyeket, amiket még a gyülekezés időszakában felszámoltak.

Egyeztetéseket kezdeményeztek a nagyobb bevásárlóközpontok üzemeltetőivel azért, hogy a parkolókba – melyek gyakran illegális gyorsulási versenyek és driftelések helyszínei voltak- forgalomtechnikai akadályokat telepítsenek, valamint a parkolók éjszakai lezárásával ellehetetleníthetik a hasonló jellegű szabálysértéseket.

 

A rendőrök havonta többször ellenőriznek a fővárosi kormányhivatal közlekedési ellenőreivel is, akik mobil vizsgálóállomásaikkal már a helyszínen megállapítják, hogy egy-egy járművet illegálisan alakítottak-e át.

A főosztályvezető felhívta a figyelmet egy újonnan megjelent, veszélyes jelenségre, mégpedig arra, hogy egyes gépjárművezetők szándékosan, a rendőrök jelenlétében driftelnek, vagy követnek el közlekedési szabálysértést, miközben az autó utasa mindezt a közösségi médiában szerzett lájkok érdekében videóra rögzíti. Az ehhez hasonló jogsértések esetén a rendőrök nem lájkolnak, hanem minden esetben helyszíni bírságot szabnak ki, vagy feljelentést tesznek.

 

A BRFK a balesetveszélyes magatartásokra is zéró toleranciával reagál: a lehető legszigorúbban lép fel a szabálytalankodókkal szemben.

2023 júliusa és októbere között több mint 1100 rendőr részvételével összesen 214 alkalommal volt célellenőrzés kifejezetten az illegális gyorsulási versenyek, az engedély nélkül átalakított járművek (tuningolt autók) és driftelések miatt. Az ellenőrzések adatait az infografika részletezi.

 

A BRFK továbbra is elkötelezett a gyorsulási versenyek és a gyorshajtás felszámolásában és minden rendelkezésre álló eszközzel továbbra is azon dolgozik, hogy megőrizze Budapest lakóinak biztonságát és nyugalmát. Ezért a főváros útjain közlekedők a jövőben is rendszeresen számíthatnak fokozott ellenőrzésekre – hiszen az Árpád hídon történt tragédia is megelőzhető lett volna a szabályok betartásával – de még mindig vannak, akik nem tanultak belőle. Értük és nem ellenük lépnek fel szigorúan a budapesti rendőrök …hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben egy ózdi kristály-díler

A rendőrök elfogták és őrizetbe vették azt az ózdi férfit, aki új pszichoaktív anyagot árult vevőkörének, köztük fiatalkorúaknak is.

 

A káli  dílerek őrizetben

A Füzesabonyi nyomozók öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja miatt.

 

Megduplázta

A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében országos akciót tartott 2024. április 15. és április 21. között.

 

Elég ebből!

A nyíregyházi nyomozók véget vetettek a gépkocsifeltörésekre szakosodott budapesti páros bűnös tevékenységének.

 

Körözött autó Nagylakon

Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.