Ittasan halmozta a jogsértéseket – őrizetben a sofőr

2022. 07. 05., k - 09:32
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A kecskeméti rendőrök őrizetbe vettek egy sofőrt, akinek vezetői engedélye sem volt, és segítségnyújtás helyett elment a helyszínről.

 

Helvécia belterületén történt 2022. július 3-án 18 óra 50 perc körül az a közlekedési baleset, amelynek okozója több jogsértésért is felelhet. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Kiskőrösi úton közlekedett egy 23 éves román állampolgárságú – Orgoványon lakó – férfi egy Suzukival. A sofőr a Petőfi Sándor utcai kereszteződéshez érve nem vette figyelembe a részére kihelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla utasítását, és nem biztosított elsőbbséget a védett úton haladó Renaultnak, ezért összeütköztek. A baleset során mindkét kocsi vezetője, valamint két-két utasuk – köztük egy 9 éves gyermek – megsérült, illetve egy közúti jelzőtábla is megrongálódott.

A helyszínen a rendőrök megállapították, hogy a vétkes autósnak érvényes vezetői engedélye nincs, valamint az általa vezetett járművet korábban már a forgalomból is kivonták. A 23 éves fiatal tetézte a bajt azzal, hogy a vele szemben alkalmazott alkoholszonda elszíneződött, azaz kiderült, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. Ám ezzel nem ért véget a jogsértések sora: a férfi a balesetet követően elhagyta a helyszínt, és nem nyújtott a sérülteknek tőle elvárható segítséget.

A Suzuki sofőrje és utasai nem használták a közlekedés során a biztonsági övet, ezért az egyenruhások külön feljelentést tettek.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai az orgoványi lakost segítségnyújtás elmulasztása bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétség elkövetésének gyanúja miatt őrizetbe vették, és ügyében szakértőt rendeltek ki. Kihallgatását követően az illetékes ügyészségen kezdeményezték letartóztatását.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a vezetés megkezdése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittasan vezessen!

…hogy mindenki hazaérjen!

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Fehér László

A Tapolcai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a férfi megtalálása érdekében.

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.