Kislányt sodort el egy kerékpáros

2018. 10. 17., sze - 11:15
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Segítségnyújtás nélkül hajtott tovább egy tamási férfi. Olvassa el a kerékpárosoknak szóló tanácsainkat!

A Tamási Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az elkövető a nyomozás adatai szerint 2018. október 15-én délután kerékpárral közlekedett Tamásiban, a Szabadság utcában a járdán, amikor elsodort egy kilencéves lányt, aki könnyű sérüléseket szenvedett. A kerékpáros a baleset után nem állt meg, hanem segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

A rendőrök azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki a kerékpár vezetőjét, egy 50 éves tamási férfit, aki beismerte a bűncselekmény elkövetését. Az ügyben a további eljárást a Tamási Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztálya folytatja le.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a kerékpárosok is járművezetőként vesznek részt a közlekedésben, így a közlekedési szabályokat nekik is maradéktalanul be kell tartaniuk. Fontos, ha van kerékpárút az útszakaszon, ahol a kerékpáros közlekedik, akkor járművezetőként ott kell haladnia. Amennyiben kerékpárút nincsen, és az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, a kerékpárosok a gyalogosok zavarása nélkül meghatározott sebességgel közlekedhetnek a járdán is. Fontos viszont számolni azzal, hogy a gyalogosok mozgása gyakran kiszámíthatatlan, így könnyen alakulhat ki veszélyhelyzet.

A kerékpárosoknak figyelembe kell venniük továbbá, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nincsen automatikusan elsőbbségük, amennyiben ott szeretnének átkelni, akkor le kell szállniuk a kerékpárról, és azt tolva kell átmenniük az út túloldalára.

A kerékpároknak is meg kell felelniük bizonyos műszaki feltételeknek, amelyek megléte nélkül a közlekedésben való részvétel nem biztonságos (pl. megfelelő világítás, jól működő fékek, biztonságos kormányberendezés, egyéb láthatóságot segítő eszközök).

Fontos tudni azt is, hogy bár a kerékpáros a vezetés megkezdése előtt fogyaszthat alkoholt, de a kerékpár vezetőjének is minden esetben a biztonságos vezetésre képes állapotban kell lennie. 

Balesetmentes közlekedést kíván mindenkinek a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság! 

... hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határmenti együttműködés

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok Szegeden fogadta román partnereit.