Közlekedésrendészeti hírek Bács-Kiskun vármegyéből

2024. 02. 13., k - 10:56
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Féktávolság, fékút, reakcióidő. A gyorshajtók a legtöbb esetben nem gondolnak bele, hogy felelőtlen magatartásuk akár mások életébe is kerülhet.

 

Bács-Kiskun vármegye közútjain egy hét alatt ötvenegy olyan baleset történt, amely rendőri intézkedést igényelt. Az egyenruhások harmincnégy olyan autóst igazoltattak, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak; közülük négyen balesetet okoztak.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 1874-en lépték át. A jogsértések elkövetőinek legalább 39.000 forint közigazgatási bírságot kell fizetniük, de ismét volt olyan autós, akinek ennél mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A sofőr Kecskemét belterületén, a Szent László körúton a megengedett 50 km/h helyett 107 km/h-val közlekedett.

Belterületen a gyorshajtás számos veszélyt rejt magában: elég egy, az autó elé lépő gyalogos, egy elől hirtelen fékező jármű, és máris megtörténik a baj, hiszen az észlelés után jóval hosszabb fékúttal kell számolnia annak, aki nem tartja be az előír sebességhatárokat.

A sebesség és a fékút között négyzetes a kapcsolat, azaz kétszer nagyobb sebességnél négyszer nagyobb a fékút, háromszor nagyobb sebességnél kilencszer nagyobb, és így tovább. Az tudományos mérések szerint 50 km/h sebességnél száraz felületen 14 méter, míg vizes aszfalton 20 méter fékútra kell számítanunk. 110 km/h sebesség esetén ezek az értékek 67, illetve 97 méterre növekednek – és a féktávolságot még nem is említettük –, miközben a dinamikus forgalom miatt alig néhány percet nyerhet a szabálysértő, aki jelen esetben 169.000 forintos bírságra számíthat. Megéri?

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.

 

Szakértelem, szorgalom, empátia

Az áldozatok védelméért, segítéséért Victima Protector díjjal tüntették ki Budai-Acsai Krisztina r. századost, a Szeghalmi Rendőrkapitányság bűnügyi fővizsgálóját.

 

Megszúrta ismerősét

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók pár órán belül megtalálták és őrizetbe vették a „jó barátot”.

 

Elfogták a sírrongálót

A Tamási Rendőrkapitányságon kihallgatták azt a férfit, aki a gyanú szerint 16 sírt rongált meg Nagykónyiban.

 

Rendőrök a villamosokon és a buszokon

A budapesti rendőrök több embert elfogtak, hármat előállítottak, miközben a BRFK és a BKK együttműködésének keretében ellenőrizték a 4-es, 6-os, az 1-es villamosokat és a 151-es autóbuszokat.