Lassúság és a világító berendezések állapota okozta a halálos balesetet

2020. 03. 18., sze - 13:23
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Befejezte a rendőrség annak a halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetnek a vizsgálatát, amely még 2018-ban Emőd határában történt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság halálos közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy 59 éves debreceni férfival szemben.

Mint ismeretes 2018. április 12-én 4 óra körül az M30-as autópályán Budapest irányából Miskolc felé közlekedett a külső fogalmi sávban egy kisteherautóval egy 34 éves aszódi férfi. A sofőr járművével hátulról nekiütközött egy előtte haladó járműszerelvénynek, amelyet egy 59 éves férfi vezetett. A baleset során a kisteherautót kormányzó 34 éves sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

A halálos közúti közlekedési baleset vizsgálata során beszerzett igazságügyi műszaki szakértői vélemény rögzítette, hogy a járműszerelvényt kormányzó sofőr a sztrádára történő felhajtását követően tartósan 60 km/h sebesség alatt vezette járművét, több esetben sebességének minimális értéke 20 km/h-ban volt meghatározható. Továbbá a szakértő megállapította azt is, hogy a pótkocsi hátsó világító berendezése sem működött megfelelően, így az indokolatlanul alacsony sebesség, és a jármű nem megfelelő kivilágítása együttesen vezetett a bekövetkezett közlekedési balesethez.

A beszerzett szakvélemény alapján hatóságunk 2018. december 12-én hallgatta ki először gyanúsítottként az 59 éves debreceni sofőrt, majd 2019. november 4-én folytatólagos gyanúsítotti kihallgatására is sor került a férfinak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az eljárás vizsgálati szakaszában szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat 2020. március 16-án átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szemtanukat keres a rendőrség

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy hivatalos személy elleni erőszak, és közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott eljárás ügyében.