Lezárt akta: megmenthette volna az öv

2022. 10. 01., szo - 08:47
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Sorsára hagyta balesetes autója alá szorult utasát, majd hazabotorkált tavaly novemberben - a gyanú szerint - az a sofőr, aki ellen a napokban fejezték be a vizsgálatot a Pest megyei közlekedésrendészek. Az OSSZA(D)! 3. című videó az ilyen és hasonló balesetek megelőzéséért készült!

Munkatársai találtak rá 2021. november 22-én kora reggel egy férfi élettelen, kocsi alá szorult testére az Apajt Bugyival összekötő út mellett. Először csak az árokba borult kocsit vették észre, majd a jármű alól kilátszódó kart. Miközben hívták a 112-t, próbálták volna kiszabadítani 34 éves társukat, de esélyük sem volt megemelni a fekete platós járgányt.

A mentőegységek csak a férfi holttestét tudták kiemelni a roncs alól. Már a helyszíni szemle közben erős volt a gyanú, hogy a baleset órákkal a felfedezését megelőzően történt, valamint, hogy a járművet nem az elhunyt férfi vezette. A helyszínt segítségnyújtás nélkül elhagyó sofőrt nem sokkal később ürbőpusztai tartózkodási helyéről állították elő a rendőrök.

Kihallgatásán beismerte, előző este munkatársával együtt kocsmáztak, söröztek, és feleseztek, majd elindultak hazafelé. Menet közben, egy balra ívelő kanyarban elvesztette az uralmát járműve felett és az útról lesodródva az árokba csúszott. Miután kikászálódott az oldalára borult kocsiból, szólongatta barátját, de választ nem kapott, ezért hazagyalogolt és aludni tért.

Az igazságügyi orvosszakértők megállapították, hogy az utasnak a baleset következtében roncsolódott a mája, a tüdeje, borda-, és szegycsonttörést szenvedett, ám a sérülései sem egyenként, sem összességében nem tekinthetőek az élettel összeegyeztethetetlennek. Azaz, nem zárták ki annak lehetőségét, hogy az időben érkező, szakszerű orvosi segítség megmenthette volna az életét. Kiemelték, hogy a férfi halála nem azonnal, hanem a balesetet követő fél órán belül állhatott be.

A műszaki szakértő véleménye szerint V. János a jármű sebességét a baleset idejére vonatkozó nedves útviszonyokhoz képest rosszul választotta meg, túl gyorsan haladt a kanyarban, ezért veszett a jármű stabilitása - műszaki hibát nem tárt fel. A biztonsági övet a sofőr, és utasa sem használta, pedig a súlyos/halálos sérülés, illetve az utas járműből kiesése elkerülhető lett volna az öv becsatolásával.

V. János csak „T” kategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkezett, vezetési jogosultságának szüneteltetésére a rendőrök intézkedtek, egyben engedély nélküli vezetés szabálysértés miatt is eljárás indult. A pszichológus szakértő szerint járművezetésre alkalmas.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya az 52 éves férfi ellen halált okozó járművezetés ittas állapotban vétségének, valamint segítségnyújtás elmulasztása bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőügyben az összes nyomozási cselekményt elvégezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Az OSSZA(D)! sorozatunk 3. része is, ahogyan az előző kettő az ilyen és hasonló balesetek megelőzéséért készült!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlekedésbiztonsági ellenőrzés

A kunszentmártoni rendőrök a balesetek megelőzése, valamint a gyorshajtók kiszűrése érdekében közlekedési akciót tartottak az illetékességi területükön.

 

Fokozott ellenőrzés

A rendőrök a Szerencsi Rendőrkapitányság illetékességi területén végeznek fokozott ellenőrzést a hétvégén.

 

Ramóna és Rambo

Kapcsolatuk újkeletű, de az összhang már most teljes, és a korkülönbség sem zavaró tényező. Szerelem volt első látásra.