Prevenció az akcióban

2022. 10. 05., sze - 11:44
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrizték Bács-Kiskun megyében. Az akcióhoz a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tagjai is csatlakoztak, akik ismertették a szabálytalankodókkal a biztonsági öv használatának fontosságát és speciális szimulátorral szemléltették életmentő funkcióját.


A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai a passzív biztonsági eszközöket ellenőrizték közlekedésrendészeti akció keretében 2022. október 4-én. A két órás akcióhoz a Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tagjai is csatlakoztak. A szakemberek baleset-megelőzési tanácsokkal látták el a jogsértőket, valamint prevenciós jelleggel beszéltek a biztonsági öv használatának életmentő szerepéről. A szabálytalankodók saját bőrükön is megtapasztalhatták a használatának fontosságát, ugyanis lehetőségük adódott kipróbálni egy biztonsági öv szimulátort. A bátortalanabbaknak a bizottság legújabb tagja: Bács Bocs szimulálta az ütközés két kimenetelét.

A szerkezet egy csúszkára szerelt és biztonsági övvel ellátott autóülés, mely a meredély tetejétől elindulva 20-25 km/h-ra gyorsul. A végén hirtelen „becsapódik”, így a résztvevő személy megérti, hogy már egy alacsony tempójú ütközésnél sem lehet esélye kitámasztani magát. 

Bács-Kiskun megyében ezúttal 45 olyan szabálytalankodóval szemben intézkedtek az egyenruhások, akik nem használták a biztonsági övet. Nekik összesen 450.000 forint pénzbírságot kell megfizetniük. Három sofőrt a kézben tartott mobiltelefon használata miatt szankcionáltak, nekik összesen 30.000 forint helyszíni bírságot szabtak ki. Egy személyt pedig előállítottak, mivel úgy közlekedett, hogy a járművezetéstől eltiltották.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy a biztonsági övet azért a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, mert a jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. Tegyen a saját biztonságáért, használjon biztonsági övet, mivel mindenkit hazavárnak!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Finn módszerrel ellenőriztek

A közlekedésbiztonsági akció során a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrök 11 ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból.

 

Megyei közgyűlési elismerések

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének és rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesének tevékenységét is elismerték.

 

Pakson tartottak értekezletet

Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumot szerveztek a városi rendőrkapitányságon, melyre a környék településeinek, valamint a körzetben működő szervezetek vezetői is meghívást kaptak.