Fókuszban a vasúti közlekedés az iskolában

2022. 09. 29., cs - 13:52
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A kunszentmiklósi balesethelyszínelő általános iskolásokkal beszélgetett a balesetekről és azok megelőzésének lehetőségeiről. A legfontosabb téma a vasúti közlekedés biztonsága volt.

 

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának munkatársai is részt vesznek az RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált 6. Rail Action Week elnevezésű akcióban.

Az Európai Unió területére kiterjedő fokozott ellenőrzés a vasúti közlekedés biztonságának fenntartását és fokozását szolgálja. A rendőrök az összehangolt akciósorozat ideje alatt egyrészt ellenőrzik a vasúti átjárókban tanúsított magatartást, másrészt minden fórumon igyekeznek felhívni a járművel és gyalogosan közlekedők figyelmét arra, hogy a vasúti átjárókat fokozott óvatossággal, kellő körültekintéssel közelítsék meg.

Barczel Tibor r. főtörzszászlós, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság balesethelyszínelője 2022. szeptember 27-én délelőtt a szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskolában járt, ahol a 7-8. osztályos tanulóknak tartott órát a vasútbiztonságról. A gyerekek az interaktív előadás során megismerkedtek a KRESZ egyes részeivel, ezen belül a vasúti jelzőtáblákkal, valamint a veszélyforrásokkal.

 

Felhívjuk a közlekedők figyelmét arra, hogy a KRESZ szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

Azaz a biztosított vasúti átjáróra ráhajtani csak abban az esetben szabad, ha:

  • a fénysorompó – vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó – villogó fehér jelzést ad,
  • a teljes sorompó mindkét rúdja nyitott véghelyzetben áll, és az esetleges fényjelző és/vagy hangjelző berendezése jelzést nem ad,
  • a vasúti jelzőőr „Megállj!” jelzést nem ad.

 

Ne feledjék, mindenkit hazavárnak! Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ramóna és Rambo

Kapcsolatuk újkeletű, de az összhang már most teljes, és a korkülönbség sem zavaró tényező. Szerelem volt első látásra.

 

Több szabályt nem is sérthetett volna meg

A budapesti rendőrök őrizetbe vettek egy gépkocsivezetőt, aki ittasan, bedrogozva, jogosítvány nélkül, eltiltás hatálya alatt vezetett, amikor a piros lámpánál egy kereszteződésbe hajtva balesetet okozott Óbudán, majd elhagyta a helyszínt.

 

Nyílt napot tartottak Kiskunhalason

Középiskolásokat fogadtak a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai, akik különféle bemutatókkal várták a fiatalokat. A diákok közelebbről is megismerkedhettek a rendőri hivatás sokszínűségével.

 

Őrizetben az autófeltörő

Betörte két autó ablakát és az egyikből el is vitt egy tankolókártyát, valamint több használati eszközt egy férfi Szegeden. A rendőrök őrizetbe vették a gyanúsítottat.