Közös érdekünk a természeti értékek megóvása

2022. 05. 27., p - 13:58
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Salgóbányán rendezte meg a munkacsoport a következő értekezletét az erdők védelme érdekében.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, valamint négy kelet-nógrádi település – Salgótarján, Cered, Bárna és Zabar – polgármesterei a természetvédelmi kincsek megóvása érdekében 2020. év tavaszán munkacsoportot hoztak létre. Elődleges célként került kitűzésre a természetvédelmi területeken engedély nélkül quadokkal és motorokkal közlekedők elleni együttes fellépés, amellyel biztosítani lehet a Nógrád megye területén található természetvédelmi, a különösen védett természetvédelmi, valamint a Natura 2000-es természetvédelmi területeket megóvását.

A munkacsoport tagjainak a száma folyamatosan bővül, a négy kelet-nógrádi település mellett 2021. évben újabb négy nyugat-nógrádi település önkormányzata – Szügy, Csesztve, Magyarnándor, Szanda – is csatlakozott a kezdeményezéshez és tevékenykedik a társhatóságokkal együtt a környék természeti kincseinek megóvása érdekében.

A soron következő 2022. május 26-án megtartott értekezletnek a Salgóbányán található Geocsodák Háza adott otthont, amelyen részt vettek a munkacsoport képviselői, valamint újonnan meghívott vendégként az Ipoly Erdő Zrt. képviselői és az Országos Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervének titkára is. Az értekezletet Zahorecz Sándor rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese nyitotta meg.

A résztvevő felek értékelték az elmúlt időszak feladatainak végrehajtását, megbeszélték a közeljövőben végrehajtandó további ellenőrzések hatékonyságát elősegítő intézkedéseket, valamint megállapodtak a további együttműködés részleteiben. A jövőbeli célok közé tartozik a problémával érintett más települések bevonása, valamint erdészek és vadászok megszólítása a témával kapcsolatban.

A Salgótarjáni, Balassagyarmati és a Pásztói Rendőrkapitányság munkatársai jelenleg havonta két alkalommal hajtanak végre ellenőrzéseket a társszervekkel közösen, amelyen rendszeresen részt vesznek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi szakemberei és a helyi polgárőr egyesületek tagjai is. A rendőrség célja a folyamatos ellenőrzések megtartásával nem a büntetés, hanem az, hogy mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy a természetvédelmi területeken quadokkal, terepmotorokkal engedély nélkül közlekedni veszélyes és szabálytalan.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határmenti együttműködés

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok Szegeden fogadta román partnereit.