Megértjük egymást

2022. 11. 09., sze - 09:39
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Áldozatvédelmi előadást tartott egy pedagógus a bajai rendőröknek az autizmusról.

A Bajai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójának meghívására, az áldozatvédelmi tevékenység kiszélesítése érdekében 2022. november 08-án az autizmussal élő személyek viselkedéséről tartott előadást Benő Mónika, a Bajai Rendőrkapitányság rendészeti állományának és az iskolaőröknek.  

A bajai pedagógus 14 éve foglalkozik az autista személyek viselkedési jelenségeivel. Az előadásában hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy az állampolgárokkal munkájuk során kapcsolatba kerülő ügyintézők és intézkedő rendőrök megismerjék azokat a tulajdonsági jellemzőket, amelyeket egy autista személy tanúsíthat.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy többször szokatlan érdeklődést mutatnak bizonyos témák, tárgyak iránt, szokatlan mozgást végezhetnek, ragaszkodnak az állandósághoz, megszokott rutinokhoz. Gyakran előfordul túlzott vagy csökkent szenzoros érzékenység fényekre, hangokra.

Az előadó az alábbi hasznos, az autistákkal történő rendőri intézkedések során követendő gyakorlati tanácsokkal látta el a jelen lévő állományt: amennyiben lehetséges, az intézkedés mindig egy családtag vagy az autizmussal élő személyt jól ismerő kísérő jelenlétében történjen meg. A személyazonosság megállapítására és a sajátos nevelési igény igazolására az alapvető személyes iratokon túl a MÁK kártya, az AOSZ kártya és Infolap tájékoztató kártya is szolgálhat. Az ügyintézés vagy intézkedés során hatalmas segítség számukra, ha az nyugodt, biztonságos környezetben történik. Fontos, hogy lehetőség szerint minden várható lépést jelezzen előre az intézkedést végző szakember.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Alázatos munkával elért renomé

Balogh Krisztina c. r. alezredest, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) székesfehérvári osztályvezető-helyettesét az Emberi Méltóság Védelméért Díjjal tüntették ki. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által adományázott kitüntetéssel a bűnügyi szakember emberkereskedelem elleni küzdelemben nyújtott hosszú ideje tartó, kiemelkedő munkáját ismerték el.