Ne menjen a jégre!

2020. 01. 15., sze - 14:53
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

Milyen vastag jégrétegre lehet rámenni biztonságosan? Mit kell tenni, ha beszakad a jég alattunk? Fogadják meg a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait!

A hideg időjárás miatt egyre több vízterület fagy be hazánkban. A szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. Ezek felülete jelenleg még nem elég szilárd ahhoz, hogy bárkit is elbírjanak. A jégbeszakadásoknak gyakran súlyos kimenetelük is lehet, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

Fontos tudni:

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető:

  • kb. 8 cm vastagságú jég            ®         egy felnőtt
  • kb. 12 cm vastagságú jég          ®        egy csoport  
  • kb. 18 cm vastagságú jég          ®        szánkók, fakutyák

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság 2020. január 15-én a délelőtti órákban végzett mérése alapján a Szolnoki Holt-Tisza jégvastagsága - a mért pontokon -  3,5 – 4 cm, sportolásra egyáltalán nem alkalmas.

A biztonságosnak ítélt jégre is TILOS rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon, rianás esetén a Balatonon.

A szabadvizek jegére nemcsak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

Néhány jó tanács:

Soha ne menjenek egyedül a jégre! Ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban és lehetőleg folyamatosan mozogjanak, ne egy helyben ácsorogjanak!

A jégen tartózkodás során, gyanús ropogás, recsegés esetén, azonnal feküdjenek hasra, hogy a jég minél nagyobb felületen legyen terhelve és próbálják meg a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget) hason csúszva elérni! Beszakadás esetén kerülje a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon kijönni! Igyekezzen a jég szélében megkapaszkodni és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magát, közben segítséget kérni! Partot érés után, azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg és igyon forró, meleg italt, de kerülje a kávé és az alkohol fogyasztását!

Vigyázzanak magukra és egymásra!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Felismeri?

Szeméremsértő módon viselkedett, a váci rendőrök keresik.

 

Újra megcsinálták

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság két munkatársa is teljesítette saját távját az emberfeletti tettet igénylő hétvégi futóversenyen.