A pénzt elkérték, de nem küldtek semmit

2024. 05. 06., h - 12:58
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Hatvannyolc rendbeli csalás vétség megalapozott gyanúja miatt folytattak eljárást a szombathelyi rendőrök két férfival szemben.

A szombathelyi vizsgálók egy miskolci és egy budapesti férfival szemben folytattak eljárást, akik egy közösségi oldalon álnéven hirdettek elektronikai eszközöket eladásra. Ketten összesen hatvannyolc sértettet vettek rá országszerte arra, hogy a termékek árát előre elutalják egy megadott számlaszámra. Az utalást követően a vevők számára elérhetetlenné váltak anélkül, hogy a megrendelt árut megküldték volna.

A rendőrök azonosították az elkövetőket. A budapesti csalót 47 rendbeli, míg a miskolci gyanúsítottat 21 rendbeli csalás vétség elkövetése miatt hallgatták ki.

A férfiak ellen folytatott eljárást a Szombathelyi Rendőrkapitányság befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal átadta az ügyészségnek.

Nem győzzük hangsúlyozni, legyen mindig óvatos, ne hagyja, hogy átverjék!

– Soha ne utalja el előre a vételárat vagy előleget, ha idegennel köt üzletet az online térben!

– Utánvét esetén is csak a kézbesített csomag tartalmának ellenőrzését követően fizessen!

– Egy közösségi oldalon regisztrált profil nem alkalmas arra, hogy a mögötte álló személyazonosságát igazolja. Az oldalak üzemeltetői a regisztrálók adatainak valódiságát nem ellenőrzik, és az általuk feladott hirdetések valóságtartalmát sem vizsgálják.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a betörő

Több millió forintot és arany ékszereket lopott egy férfi Szegeden. A rendőrök elfogták.

 

Országos elismerésben részesült

Szommer Attila, A Déli Agrárképző Centrum Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum és Kollégium tanára országos rendőrfőkapitányi jutalmat vehetett át Pedagógusnap alkalmából.

 

Kivonták a forgalomból

A bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló férfi új pszichoaktív anyagot árult Kunmadarason, a karcagi nyomozók őrizetbe vették.

 

Körözött autó Röszkén

A Kecskeméti Rendőrkapitányság által keresett kocsit foglaltak le Röszke közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

 

Ki lehet Ő?

A Szigetszentmiklósi nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.