Adathalász alkalmazást telepített

2024. 02. 12., h - 07:35
Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A csaló banki ügyintézőnek adta ki magát a telefonon.

Egy 69 éves veszprémi lakost hívott fel 2024. február 8-án egy magát banki ügyintézőnek kiadó férfi, és arról tájékoztatta, hogy bankszámláján nagy értékű gyanús tranzakciót észleltek. Miután a sértett közölte, hogy ezt nem ő kezdeményezte, a „segítőkész” ügyintéző egy AnyDesk nevű alkalmazás telepítését javasolta a sértettnek, aki ezt meg is tette. Ezután megkérte, hogy ellenőrzésképpen lépjen be a webbankjába, aminek ő szintén eleget tett. Mivel a beszélgetés közben a hívás többször is megszakadt, ezért a „banki szakember” arra kérte a feljelentőt, hogy egy biztonsági számlára utalja el a számláján levő összeget, amíg ők megoldják a problémát. A „biztonsági számla” egy magánszemély nevére szólt, ennek ellenére a sértett ennek a kérésnek is eleget tett, és közel 3 millió forintot átutalt. Ezután az elkövető a vonalat bontotta. Az áldozat próbálta visszahívni, de nem érte el, ezért számlavezető bankját kereste meg, ahonnan tájékoztatták, hogy a hívás nem tőlük indult, és megkérték, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

  • Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
  • Amennyiben rosszat sejtünk kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban és tudnia kell rá válaszolni!
  • A legkisebb kétség esetén is a hívást szakítsák meg, és bankkártyájuk hátoldalán található hivatalos telefonszám felhívásával ellenőrizzék a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon ha szükséges a számlájához és bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.
  • Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
  • Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

MátriXakta: nincs szabadlábon, már nem üzletel

Országszerte vannak sértettjei annak a csalássorozatnak, amelyet a békéscsabai rendőrök vizsgáltak. A gyanúsított egy Tolna vármegyei férfi, akit már korábban elítélt a bíróság ilyen bűncselekményekért. Most börtönben van, de közben újra vádat emelhet ellene az ügyészség.

 

Csalt a kaszás

Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

 

Egy nap, három megoldott ügy

A győri rendőrök tegnap két kerékpár- és egy készpénztolvajt fogtak el. Az intézkedést követően a biciklik visszakerültek jogos tulajdonosaikhoz.