Becsapott eladó

2024. 06. 10., h - 09:27
Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Online csalás áldozata lett egy kispáli nő, aki egy futárszolgálattól kapott linket megnyitott, megadta a kért adatokat, majd elutalták a pénzét.

A sértett egy online piactéren hirdetett egy terméket, aminek megvásárlására 2024. június 6-án jelentkezett egy vevő. Az ismeretlen nő felajánlotta, hogy az áru szállításának költségét vállalja. Kért egy nevet és e-mail címet, amire egy csomagküldő szolgálatéhoz megtévesztően hasonlító üzenet érkezett. Az eladó megnyitotta a benne lévő linket, és megadta a telefonjára érkezett kódokat. Ezután a mobilbankjától több sikeres utalásról kapott visszaigazolást. A számlájáról összesen 6 millió 700 ezer forintot emeltek le a csalók.

Az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Nem győzzük eleget ismételni: soha ne kattintson idegenek által küldött linkre!

– Mindig legyen körültekintő, ha online felületen vásárol! Amennyiben megoldható, ragaszkodjon a személyes átvételhez!

– Ha mégis elkerülhetetlen az előre utalás, akkor lehetőleg csak megbízható honlapról vagy ismerőstől vásároljon!

– Ha az utalást választja, akkor saját maga írja be számlavezető bankja honlapcímét, és onnan lépjen be netbanki felületére!

– Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankja ügyfélszolgálatával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mentési gyakorlat

A vízirendészek a társszervek bevonásával gyakorlatoztak Tiszafüreden. A bemutató során két csónak összeütközését szimulálták a Tisza-tavon, majd a vízbe esett, úszni nem tudó ember mentését mutatták be.

 

Fél hónap alatt 51 elfogás

A BRFK akciójában 51 embert fogtak el, köztük egy emberölés bűntett kísérlete miatt körözött férfit.

 

Csapatmunkával mentettek életet

Végzetes lépésre szánta el magát egy fiatal férfi Zalaegerszegen. Civilekkel közösen sikerült megakadályozni, hogy tragédia történjen.

 

Dühében gyújtogatott, még aznap elfogták

Senkitől nem tudott cigarettát kérni, ezért felgyújtotta egy trafik zárt, műanyag ajtaját egy férfi Magyarbánhegyesen. A rendőrök hamar kiderítették, ki volt a rongáló, és vádemelést javasolnak ellene.