Csak foteleket akart eladni az interneten, becsapták

2024. 05. 27., h - 11:42
Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A csalók az egyik futárszolgálat nevében küldtek adathalász linket.

Egy 44 éves veszprémi lakos foteleket hirdetett meg egy népszerű közösségi oldal online piacterén. A hirdetésre hamarosan jelentkezett is egy érdeklődő, aki vállalta, hogy a bútorokat előre kifizeti, sőt a szállítást is megszervezi. Ennek érdekében egy futárszolgálat nevében küldött is egy linket az eladónak, aki erre rákattintva egy adathalász oldalra jutott. Mivel ez a felület nagyon hasonlított a futárszolgálatéra, gyanútlanul megadta bankkártyájának adatait, valamint biztonsági azonosítóit, abban a hiszemben, hogy ezáltal fog hozzájutni a pénzéhez. Azonban éppen az ellenkezője történt. Nem a vételárat írták jóvá a számláján, hanem 400 ezer forintját leemelték.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó!

Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld!

Online piactereken vagy más interneten keresztüli értékesítésnél az a legbiztonságosabb, ha a fizetést a bankszámlájára kéri.

Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és netbanki profiljába se kell bejelentkeznie!

Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, SMS-ben vagy telefonon érkező kérésre!

Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Duplázott

Óbudán 50 helyett 101-gyel mértek be egy autóst. Rajta kívül 41 gyorshajtót regisztráltak 7 és fél óra alatt.