Ez nem szerelem, ez átverés!

2024. 02. 13., k - 09:47
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, legyenek szkeptikusak az online térben az ismerkedés során villámgyorsan elmélyülő kapcsolatokkal, szinte azonnali szerelmi ígéretekkel!

Jóképű, külföldön élő magyar fiatalembernek adta ki magát az internet egyik közösségi oldalán egy csaló, és elhitette egy hölggyel, hogy élete társául választaná. A bejelölést követően levelezni kezdtek, a férfi megosztotta a potenciális áldozatával, hogy egy távoli országban katonaként szolgál, azonban hivatását abbahagyná, és visszaköltözne Magyarországra a tartós kapcsolat érdekében.

Elhitette a nővel, hogy több millió dollárja van, amelynek hazahozatalához kérte a segítséget, hogy közös életük gondtalan lehessen. A csaló a levélváltás során leírta, hogy a pénz egy futárcégen keresztül érkezne Magyarországra, amelynek költsége több százezer forintra rúg, ezt itthon kellene kifizetni a nőnek, amelynek utalásához megadott egy számlaszámot is.

Akár bűncselekmény is megvalósulhatott volna, azonban a hölgy időben átlátta a helyzetet, hogy bizony nem minden arany, ami fénylik, és a csalóval azonnal megszakította a kapcsolatot.

Az ilyen jellegű esetek tipikus sértettjei az 50 év fölötti, egyedül élő nők, de volt már rá példa, hogy férfiakat sem kíméltek a szélhámosok. Az áldozatok nagy része naivan, a valódi szerelemre várva kerül a csalók bűvkörébe, akik megnyerő stílussal, a közös életről szóló ígéretekkel – a megtévesztett emberek érzelmeit kihasználva – valósítják meg a bűncselekményeiket.

Az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatos bűncselekményeket a rendőrség a Mátrix Program keretében vizsgálja.

Az áldozattá válás megakadályozása érdekében kérjük, fogadják meg a rendőrség tanácsait:

Csalókra kell gyanakodni az online térben az ismerkedés során, amennyiben:

  • a vadidegen nagyon hamar szerelmet vall, esetleg összeköltözést ígér;
  • különböző indokokra hivatkozva nem akar telefonon vagy videóhívásban beszélni;
  • azt állítja, nem kaphat és küldhet postai levelet (ez nem igaz az aktív katonai szolgálatot teljesítőkre sem);
  • pénzt kér magának, rokonának, ismerősének, illetve egy futárcégnek.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.

 

Szakértelem, szorgalom, empátia

Az áldozatok védelméért, segítéséért Victima Protector díjjal tüntették ki Budai-Acsai Krisztina r. századost, a Szeghalmi Rendőrkapitányság bűnügyi fővizsgálóját.

 

Megszúrta ismerősét

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók pár órán belül megtalálták és őrizetbe vették a „jó barátot”.

 

Elfogták a sírrongálót

A Tamási Rendőrkapitányságon kihallgatták azt a férfit, aki a gyanú szerint 16 sírt rongált meg Nagykónyiban.

 

Rendőrök a villamosokon és a buszokon

A budapesti rendőrök több embert elfogtak, hármat előállítottak, miközben a BRFK és a BKK együttműködésének keretében ellenőrizték a 4-es, 6-os, az 1-es villamosokat és a 151-es autóbuszokat.