Ha nem fizet, nem nyaral

2024. 01. 31., sze - 09:24
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

De akkor sem, ha nem elég óvatos és bedől a csalóknak. Legyen óvatos, ne döntsön elhamarkodottan! Az online csalások megelőzésének érdekében többek között ezekre hívja fel a figyelmet a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Lassan indul a 2024-es turisztikai szezon, megkezdődnek a tavaszi pihenések vagy akár már a nyaralások lefoglalása. Egy szombathelyi lakos is lefoglalta szállását egy online oldalon keresztül. A művelet véglegesítésénél a bankkártyaadatait is meg kellett adni fedezetként. Terhelés nem történt a kártyájára, mivel az csak egy hónappal később volt esedékes.

 

Két hét múlva azonban kapott egy értesítést angol nyelven a felületen létrehozott fiókján belül, amely látszólag a szállásadótól érkezett. Tájékoztatták, hogy nem tudták a bankkártyát megterhelni, ezért hozzon létre egy online fizető rendszerben fiókot, majd az ott kapott bankkártyaadatokat adja meg az e-mailben küldött linken keresztül. Leírták, ha nem teszi meg 24 órán belül, törölni fogják a foglalását. A férfi ennek sajnos eleget tett, mivel nem akarta veszni hagyni utazását, így azonban a csalók azonnal leemelték a számlájáról a pénzt. Amikor utólag felvette a szállásadóval a kapcsolatot, ők tájékoztatták, hogy az üzenetet nem ők küldték és pénzt sem vontak le tőle.

  • Szinte minden esetben jellemző, hogy a csalók gyors cselekvésre szeretnék rávenni az áldozatukat, ezért mindig legyen gyanakvó, ha sürgető hangvételű üzenetet kap!
  • Ne feledje, ha online foglal, fizetés előtt közvetlenül a szállásadóval egyeztessen!
  • SMS-ben, e-mailben küldött linkre soha ne kattintson!

Ha sikerrel jártak a csalók, azonnal vegye fel a kapcsolatot bankja ügyfélszolgálatával, az online foglalási irodával, a szállás üzemeltetőjével és tegyen feljelentést a rendőrségen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalók felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat kiberpajzs.hu oldalon szerezhet további hasznos információkat.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A rendőrség nevében

Egy miskolci férfi sms-t kapott a „rendőrség nevében” arról, hogy megbüntették, és kérték, kattintson a linkre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

 

Őrizetben a rabló

Két nőre is rátámadt az a miskolci férfi, akit azonosítottak, majd elfogtak a rendőrök.