Hatvanra nőtt a sértettek száma

2023. 10. 24., k - 07:40
Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Mátrix Projekt égisze alatt folyik a nyomozás egy ukrán fiatalemberrel szemben Debrecenben. A gyanúsított egy ismert csomagküldő szolgálat nevében szerezte meg a sértettek bankkártyaadatait.

Sajnos hazánkban is elszaporodott a csomagküldős SMS-eken keresztül elkövetett visszaélések száma. A kiberbűnözők egy alkalmazáson keresztül személyes adatokat szereznek meg úgy, hogy akár netbankon tárolt adatokhoz is hozzáférnek.

A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozóinak is elkötelezett célja az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények visszaszorítása és felszámolása. Munkájuk meghozta az eredményt, látókörükbe került egy 19 éves férfi. Az ukrán állampolgár a gyanú szerint egy közismert csomagküldő szolgálat nevében küldött embereknek SMS-t egy olyan linkkel, amire ha a jóhiszemű vásárló rákattint, akkor minden bankkártyaadata hozzáférhetővé válik.

A fiatalember épp egy debreceni ATM-nél vett fel több százezer forintot egyik áldozata bankszámlájáról 2023. augusztus 16-án, amikor a rendőrök elfogták. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kell felelnie. A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatását, amit a Debreceni Járásbíróság elrendelt.

Az ügy teljes körű felderítéséhez a bűnügyesek minden információt és részletet megvizsgálnak, feltárnak. A sértettek száma elérte a hatvanat, de a gyanú szerint ez nem a végleges adat.

Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a kiberbűnözők az emberek gyanútlanságát használják ki az adatok megszerzése érdekében. A pandémia idején ugyanis megnövekedett az online vásárlások száma. Éppen ezért javasoljuk, hogy amennyiben csomagküldőtől érkezik SMS-e, gondolja végig, hogy rendelt-e egyáltalán bármit online, és azzal kapcsolatban vár-e tájékoztatást! Ha igen, akkor is csak abban az esetben nyissa meg az üzenetet, hogyha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, amelytől a megrendelt terméket várja! Amennyiben nem adott le rendelést, úgy törölje az üzenetet, és semmiképpen se kattintson az abban szereplő linkre! Ha figyelmetlenségből mégis telepítette a vírust, mielőbb végezze el a telefon gyári visszaállítását adatainak a megőrzése érdekében. Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat talál a Kiberpajzs oldalán.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószer-kereskedelem a gyanú

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai egy 33 éves győri férfit vettek őrizetbe, és kezdeményezték a letartóztatását.

 

Keressük Taszári Kornélt

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves Taszári Kornél megtalálása érdekében.

 

Letartóztatásban+felhívás!

Az érdi rendőrök két nap alatt azonosították és elfogták azt a fiatalt, aki két tizenévestől vette el a pénzét és fejhallgatóját. A rendőrség további sértettet keres.

 

Rács mögött a tatabányai rablók

Az elkövetők egy telefont és némi készpénzt vettek el egy utcán élő férfitól, akit előtte súlyosan bántalmaztak. A nyomozók kihallgatták és őrizetbe vették a fiatalokat.

 

Rács mögött

A váci kollégák őrizetbe vették, a bíróság letartóztatta azt a 30 éves helyi férfit, akivel több bűncselekmény –rongálás, kapcsolati erőszak, súlyos testi sértés- megalapozott gyanúját közölték.