„Kapcsolom a bank informatikai csoportját”

2024. 03. 28., cs - 07:21
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Egy Miskolcon lakó sértettnek közel 19 millió forintja vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalók ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

Csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 25 éves tuzséri férfival szemben. Az elkövető 2023. augusztus 16-án kicsalt egy Miskolcon lakó sértettől közel 19 millió forintot. Az álbankár telefonon kereste meg áldozatát, és közölte, hogy gyanús műveletet észleltek a számláján, de közösen meg tudják akadályozni, hogy kár érje. Azt mondta a sértettnek, hogy kapcsolja telefonon az informatikai csoportot, ahol kérték tőle, hogy töltse le számítógépére az AnyDesk programot, és lépjen be a netbankjába, majd adja meg a pénzintézet által küldött sms-kódokat. Az asszony a kéréseknek eleget is tett.

A csaló így megszerezte a sértett netbankos adatait, majd az összes megtakarított pénzét. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőt 2024. március 12-én, és közel félmillió forintot le is foglaltak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy mindenki biztonságban legyen a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait! A pénzintézetek soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során dolgozóik látják ezen adatokat!
  • A bank telefonon soha nem ad utasítást az ügyfélnek semmilyen átutalásra!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Amennyiben áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.