Ne kattintson!

2024. 01. 09., k - 09:33
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Legyen szkeptikus, soha ne adja meg bankkártyája adatait SMS-ben érkező kérésre, így elkerülheti, hogy csalók áldozatává váljon.

Egyre szaporodik az úgynevezett „csomagküldő szolgálatoktól” érkező SMS-ek száma, amelyben csalók tájékoztatják a sértettet, hogy csomagja érkezett. Az üzenetben megírják, hogy a kézbesítési cím egyeztetése szükséges, amelyet egy linkre kattintva tehet meg a címzett, amelyben a bankkártyájával kapcsolatos adatokat kell egyeztetni.

Amennyiben a számlatulajdonos a kérésnek eleget tesz, a bűnözők a bankkártya, illetve bankszámla adataihoz máris hozzáférnek, és – sok esetben távol-keleti országban – különféle vásárlásokat bonyolítanak le.

2

Kérjük, a bűncselekmények megelőzése érdekében fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Amennyiben csomagot vár, ellenőrizze a kapott üzenet telefonszámát! Magyarország nemzetközi előhívó száma +36. Ha nem így kezdődik a küldő száma, mindenképpen gyanakodjon!
  • Azért, mert ugyanarra a szolgáltatóra hivatkozik az üzenet, akitől Ön csomag érkezését várja, még egyáltalán nem biztos, hogy onnét is keresik!
  • A csomagküldő szolgálatok soha nem kérik el a bankszámlája, valamint bankkártyája adatait, illetve a CVC kódot sem. Kizárólag a névre, a szállítási címre, illetve a közvetlen elérhetőségekre (telefon, e-mail) van szükségük. Ezeket az információkat azonban a rendelés leadásakor a webshop részére kell megadni.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Legyen óvatos, ne hagyja, hogy megtévesszék!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószer-kereskedelem a gyanú

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai egy 33 éves győri férfit vettek őrizetbe, és kezdeményezték a letartóztatását.

 

Keressük Taszári Kornélt

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a 14 éves Taszári Kornél megtalálása érdekében.

 

Letartóztatásban+felhívás!

Az érdi rendőrök két nap alatt azonosították és elfogták azt a fiatalt, aki két tizenévestől vette el a pénzét és fejhallgatóját. A rendőrség további sértettet keres.

 

Rács mögött a tatabányai rablók

Az elkövetők egy telefont és némi készpénzt vettek el egy utcán élő férfitól, akit előtte súlyosan bántalmaztak. A nyomozók kihallgatták és őrizetbe vették a fiatalokat.

 

Rács mögött

A váci kollégák őrizetbe vették, a bíróság letartóztatta azt a 30 éves helyi férfit, akivel több bűncselekmény –rongálás, kapcsolati erőszak, súlyos testi sértés- megalapozott gyanúját közölték.