Nemcsak a vevőt, az eladót is megtalálják az online csalók

2023. 11. 14., k - 14:10
Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az ünnepek közeledtével sokkal jobban figyeljünk, mit, honnan és hogyan veszünk!

A napokban egy egerszalóki lakos az egyik közösségi oldalon szerette volna eladni a termékét, amire rövidesen jelentkezett is egy vevő, aki egy linken keresztül az egyik futárszolgálat weboldalához hasonlító felületre navigálta és azt mondta neki, hogy ezen az oldalon rendezi a szállítási, illetve vételárat is. A figyelmetlen eladó itt megadta a bankszámla adatait, majd arra lett figyelmes, hogy nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést a bankjától, hanem arról, hogy számlájáról 400 ezer forintot emelt le az ismeretlen csaló.

Hasonlóan járt egy bélapátfalvai, illetve egy kömlői lakos is, akik az egyik ismert online piactéren akartak megszabadulni már nem használt ruhájuktól, de figyelmetlenségük miatt egy valótlan platformon adták meg bankkártya adataikat, így a csaló vevők több mint 500 ezer forinttal terhelték meg a sértettek számláját.

A közelgő ünnepek miatt várhatóan többen is az online vásárlást fogják előnyben részesíteni, ami nagyobb teret ad a csalóknak, ezért kérjük, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében fogadják meg a Heves vármegyei rendőrök tanácsait:

  • Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó (mert akár csomagküldéssel megpróbálhatják becsapni)!
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy a bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a bankfiókjába sem kell bejelentkeznie! Utalás fogadásához elegendő megadni a bankszámlaszámot és a tulajdonosa nevét.
  • Soha ne adjon meg bankszámlaadatot, felhasználói azonosítót, jelszót e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Soha ne kattintson e-mailben, üzenetben lévő hivatkozásokra, és ne nyissa meg a mellékleteket, csak ha megbízható, ismerősétől kapta azt.
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  • A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint észreveszi, hogy csalás áldozatává vált, azonnal jelezze bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, tanácsokat kaphat a https://kiberpajzs.hu/ oldalon.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kifosztás a buszmegállóban

Két helyi férfit gyanúsítanak a salgótarjáni nyomozók azzal, hogy 64 éves beteges, gyenge fizikális állapotú ismerősüket fosztották ki.

 

Papucsban és melegítőben menekült

A budapesti és a monori rendőrök egy 52 éves férfit fogtak el, aki nem kezdte meg a lopás és emberrablás miatt kiszabott fegyház- és börtönbüntetését.

 

Családi tragédia

Egy férfi bántalmazta nagycsécsi otthonukban élettársát, aki a helyszínen elhunyt. A rendőrök őrizetbe vették az elkövetőt.

 

Egy nehéz nap estéje

A szegedi rendőrök előállították azt a helybéli férfit, aki bűncselekmények egész sorát követte el néhány óra alatt.

 

Jószerencsét

Ismét szabadnapos készenléti rendőr tett tanúbizonyságot elkötelezettségéről.  

 

Bonyhádon is megszervezték

A Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum aktuális ülését tartották meg a városi rendőrkapitányságon.