Több mint ötszázezer forint vált köddé

2024. 01. 30., k - 10:51
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az Encsi Rendőrkapitányság folytatja a nyomozást abban az ügyben, amiben egy kázsmárki férfi egy kriptovaluta-álbefektetés áldozatává vált. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalók ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset:

Az Encsi Rendőrkapitányságon csalás miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen, aki 2024. január 9-e előtt arra vett rá egy kázsmárki férfit, hogy Instagram-oldalak követésével pénzt keressen, ennek eleget téve a sértett kapott 80 USA-dollár értékben kriptovalutát. Később egy Instagram-csoportba vették fel, ahol gyorsan megtérülő kriptobefektetést ajánlottak számára. A férfi ezután négy alkalommal utalt kriptovaluta-tárcába összesen 1532 USA-dollárt. Egy kis idő elteltével a csoport megszűnt, a tagok pedig elérhetetlenné váltak. Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • A csalások közös pontja jellemzően az, hogy először egy viszonylag alacsony összeg befektetését kérik, amely azonban folyamatosan emelkedhet a sértett fizetési hajlandóságának függvényében.
  • Az elkövetők sokszor hamis cikkeket is közzétesznek az interneten, melyekkel megpróbálják hitelesebbé tenni a kriptovalutás befektetési formákat.
  • A befektetés előtt mindenképpen érdemes internetes kereséssel tájékozódni a szolgáltatásról, hiszen a korábbi károsultak bejegyzései segíthetnek abban, hogy ne Ön váljon a következő sértetté!
  • Ha egy szolgáltatás feltűnően nagy hozamot ígér, úgy érdemes gyanúval élni, hiszen ebben az esetben a bankok is ilyen eszközökbe fektetnének be!
  • A hamis profilokban, értékelésekben, véleményekben, hivatalosnak tűnő iratok tartalmában sem szabad feltétel nélkül megbízni, hiszen sokszor ezeket a csalók maguk hozzák létre, illetve teszik közzé!
  • Amennyiben a szolgáltató további pénzt kér azért, hogy a már befektetett összeget visszautalja, semmiképpen se teljesítsen további kifizetéseket, hanem jelezze ezt az illetékes rendvédelmi szerveknek!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Keserű ébredés

A sértett reggel szembesült azzal, hogy míg ő az igazak álmát aludta otthonában, addig meglopták.

 

Eltűnt Kollár Zoltán

A 67 éves férfi megtalálása érdekében a győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

 

Bilincsben

Közel egymillió forint összértékű kerékpárt és rollert lopott egy székesfehérvári férfi, a rendőrök elfogták.