Túl szép, hogy igaz legyen

2023. 11. 03., p - 10:12
Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Romantikus csaló szedett újabb áldozatot. Több mint hétmillió forintot sikerült kicsalnia online ismerősétől.

Az egyik közösségi oldalon keresztül ismerkedett meg az a 64 éves férfi egy magát szír katonának valló nővel, aki a napokban tett feljelentést a Szolnoki Rendőrkapitányságon. Az ismerkedés 2023 májusában kezdődött, amit több levélváltás követett. Majd egyszer csak a nő azt állította, hogy a 850 000 dollárját csomagként feladná a férfinak, hogy helyezze azt Magyarországon biztonságba. A gyanútlan férfi a postázással kapcsolatban felmerülő költségeket elutalta, azonban a csomag nem érkezett meg. Az online ismerős több mint hétmillió forint kárt okozott a sértettnek.

Ha közösségi oldalon ismerkedik, kérjük, legyen kellően körültekintő és óvatos, hiszen nem tudhatja biztosan, ki van valójában a profil mögött! Ezt mindig vegye figyelembe! Ugyanis a romantikus csalók elkövetői módszere az, hogy kiszemelik az egyedül élő, elvált vagy özvegy áldozatot, a bizalmába férkőznek, és cseten beszélgetést kezdeményeznek vele. A személyes találkozást mellőzve napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül építik a kapcsolatot. A közösségi oldalakon megjelenő adatok között lehetőleg ne szerepeltesse családi állapotát! Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról! Gyanakodjon, ha az új online ismerőse nem szeretne találkozni, illetve tartózkodik attól, hogy telefonon vagy webkamerán beszéljenek! Nagyon fontos, hogy akit nem ismer személyesen, annak ne utaljon pénzt, ne tájékoztassa az anyagi helyzetéről, ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól! Mindenképpen legyen gyanús, ha valaki arra kéri önt, hogy ne beszéljen másnak a kapcsolatukról!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárták a nyomozást

Az érdi rendőrök befejezték az eljárást egy 28 éves férfivel szemben, aki helyben és a környező településeken követett el számos vagyon elleni bűncselekményt.

 

Segítsen, ha felismeri!

A győri nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.