Családbarát Munkahely a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

2022. 07. 04., h - 10:36
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

A nem mindennapi címet a Családbarát Magyarország Központ ítélte oda a főkapitányságnak. A részletekről Farkas Gábor r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőrfőkapitány számolt be.

"Ezév májusában pályázott a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a Családbarát Munkahely címre. Amint hallottam a lehetőségről, rögtön úgy döntöttem, hogy megmérettetjük magunkat. Mielőtt kitérnék a részletekre, szükséges tisztázni, mi is az a Családbarát Munkahely?

A Családbarát Magyarország Központ a munkáltató és a munkavállaló szempontjainak kölcsönös figyelembevételével támogatja a családon belüli szerepek betöltését. Figyelembe veszi a családok élethelyzetének változásait, csökkentve ezzel a szervezet elvárásainak és a családi környezet igényeinek összeütközéseiből fakadó konfliktusokat. Ezen felül olyan szolgáltatásokat is biztosít, amelyek hozzájárulnak a beosztottak komfortérzetének javításához.

A dandártábornok elmondta: a főkapitányság számos módon támogatja a dolgozóit. Elsőként fontosnak tartom kiemelni a lakhatási, lakásfelújítási támogatásainkat. Munkatársaim kamatmentes kölcsönt igényelhetnek lakásvásárlásra, illetve felújításra, a saját ingatlannal nem rendelkezők részére pedig albérleti támogatást nyújtunk. Igény esetén szolgálati lakást is tudunk biztosítani a kollégáknak.

A gyermekes családok részére iskolakezdési támogatást nyújtunk, és a gyermeket nevelő munkatársak munkaidő kedvezményt is igénybe vehetnek. Gyermek születése esetén pedig egyszeri pénzügyi támogatásban részesülnek a dolgozók. A főkapitányság udvarán évekkel ezelőtt kialakítottunk egy belső parkolót annak érdekében, hogy a vidékről bejáró munkavállalók parkolási nehézségeit megoldjuk.

Mint tudjuk, a szülőknek nagy kihívást jelent a nyári szünidő alatt gyermekük felügyeletének biztosítása. Hogy segítsük ebben a családokat, a főkapitányság állományába tartozó szülők gyermekei részére minden nyáron háromszor egyhetes, napközi rendszerű tábort szervezünk, ahol munkatársaim változatos programokkal készülnek a gyermekek részére. Ebben az évben a strandolás mellett dobogókői és bábolnai kirándulást is szerveztek a résztevőknek. A rendőrségi dolgozók középiskolás korú gyermekei részére pedig nyári diákmunkát is biztosítunk, elsősorban a bűnmegelőzési szakterületen.

Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre is. Minden évben nagyszabású családi napot szervezünk, ahol főzőversennyel, rendőrségi gépjármű bemutatóval, ugrálóvárral, habpartival várjuk a családokat, a napot pedig koncerttel zárjuk. Ősszel sportnapot tartunk, ahol a szervezeti egységek csapatokba szerveződve mérhetik össze ügyességüket, gyorsaságukat. Ezen felül minden évben nőnapi műsorral kedveskedünk hölgy munkatársainknak, decemberben pedig adventi ünnepséggel, közösen hangolódunk az év végi ünnepekre.

Munkatársaink fizikai és mentális egészségére is odafigyelünk. A főkapitányságon két főállású pszichológus dolgozik, emellett általános orvosi és fogorvosi ellátást is igénybe vehetnek munkatársaink, természetesen térítésmentesen. Három orvosunk egyike kardiológus szakorvos, így ilyen jellegű panaszok esetén is számíthatnak ellátásra kollégáim.

 

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon az állománnyal kapcsolatos szociális feladatok körültekintő végrehajtása érdekében létrejött a Szociális Bizottság, mely a szociális és jóléti juttatások iránti igényeket bírálja el. A dolgozóknak lehetőségük van illetmény előlegfolyósítására, egészségügyi, fogászati ellátással, valamint szemüvegkészítéssel kapcsolatos költségek megtéríttetésére, továbbá temetési támogatásra is jogosultak.

A rendőr-főkapitányság állományában dolgozó nehéz anyagi helyzetbe kerülő, szociálisan rászoruló, vagy súlyos betegséggel küzdő dolgozók, illetve közeli hozzátartozójának megsegítése, támogatása, valamint a szociálisan rászoruló dolgozók tehetséges gyermekeinek támogatása céljából létrejött a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Állományáért Alapítvány. Az alapítványra beérkező kérelmeket a Kuratórium tagjai bírálják el, 2020-tól már több kollégának nyújtott támogatást.

A rendőrfőkapitány zárásként hozzátette: véleményem szerint a jó munkahelyi légkör kialakításához elengedhetetlen az információk megfelelő áramlása. Évek óta kiemelten kezeljük a belső kommunikáció fejlesztését. Ennek érdekében a főkapitányság és a Tatabányai Rendőrkapitányság épületében több monitort helyeztünk ki, ahol képújság szerűen, egész nap megjelennek az aktuális, az állomány számára fontos információk. Ezen felül létrehoztunk egy Facebook csoportot is, amelynek jelenleg több mint 300 tagja van."


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bombariadóval fenyegetőt

A részeg embert nem engedték buszra szállni a XIII. kerületben, ezért fenyegette meg a közlekedési vállalatot. A budapesti rendőrök a férfi bíróság elé állítását kezdeményezik.

 

Menekült

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 migráns tartózkodott.