Iskolaőr-toborzó

2022. 08. 25., cs - 14:27
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Iskolakezdésre időzítve tartott tájékoztatót a BRFK az iskolaőri státuszok betöltésével kapcsolatban. Általános tudnivalók mellett gyakorló iskolaőrök osztották meg empíriáikat az érdeklődőkkel.

A nyár utolsó fénypászmáit teríti szét, a horizonton már ott az ősz, nem is meglepő módon naptárlapfordulta után rögvest a szeptember elsejével. Érdemes felkészülni a zökkenőmentes tanévkezdésre, nézzük, megvan-e minden? Táska, tolltartó, tisztaságcsomag, munkafüzet, tanár, diák – és iskolaőr.

Hogy ez utóbbiból se legyen hiány, a meglévő fővárosi iskolaőr kollektíva kibővítése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja új munkatársai kiválasztását. Augusztus 25-én a BRFK Teve utcai központjában tartottak tájékoztatót a magukban az iskolaőri hivatáshoz kedvet érzők számára.

dr. Osztoicsné Czéder Andrea r. alezredes és Forgács Csilla r. százados az iskolaőrök feladatait koordináló BRFK Bűnmegelőzési Osztályának képviseletében mutatták be az érdeklődőknek a terület jellemzőit, míg Vida Róbert r. alezredes és Keszei Szilárd r. őrnagy a BRFK Képzési és Utánpótlási Osztályáról a státusz betöltéséhez vezető felvételi eljárásról és az oktatási periódusokról beszéltek. Tóth Alexa és Pavanello Ervin iskolaőrök eddig szerzett gyakorlati tapasztalataikat, élményeiket és benyomásaikat osztották meg:

– Általános iskolákban, vagy középfokú intézményekben látunk el szolgálatot, zömében abban az időszakban, amikor a diákok az épületben tartózkodnak. Feladatunk a konfliktusok feloldása, megszűntetése, a tudomásunkra jutó normakerülések orvoslása, jelenlétünkkel a biztonságos légkör megteremtése. Egyfajta kapocsként funkcionálunk a tanulók és a hatóság között, de képesek vagyunk támogatni a pedagógusok munkáját is, sok esetben pedig saját magunk, rendészeti szakemberként, vagy éppenséggel emberi mivoltunkban nyújtunk segítséget a hozzánk forduló gyerekeknek. Amit munkavállalói oldalról, praktikusan meg kell említenünk ennél a beosztásnál: kulturált környezetben dolgozunk, értelemszerűen: védve az időjárás viszontagságaitól, hétköznap nappal, lehetőség szerint ki-ki a lakóhelyéhez közel eső oktatási intézményben. A fizetésen túl teljeskörű egészségügyi ellátást, szociális juttatásokat és formaruhát kapunk, továbbképzéseken aktualizáljuk tudásunkat. Kialakíthatjuk önálló konfliktuskezelő munkamódszereinket, ugyanakkor élvezzük az egész Rendőrség támogatását, nem állunk magunkra hagyatottan volumenesebb helyzetekben. Érzelmi oldalról: olyan tevékenységet folytatunk, amelynek érezzük a megbecsültségét. Változatos, többrétű a munkánk, nincsen két egyforma nap, a szünidők alatt bűnmegelőzési tevékenységben veszünk részt. Rengeteg ismeretet kaptunk az oktatások során, amiket beépíthetünk életünk más területeinek ideális működtetésébe is. Jó érzés tudni, hogy egy új generáció fejlődésének, pallérozódásának részesei lehetünk, bizonyos mértékig rajtunk is áll, hogy felszabadult, minőségi diákéveket mondhassanak magukénak – van értelme annak, hogy dolgozunk.

Az iskolaőri pozíció betöltéséhez érettségi, de minimum szakmunkásbizonyítvány szükséges, feltétel a büntetlen előélet, a magyarországi állandó bejelentett lakcím, a magyar állampolgárság. A jelentkezőknek pszichológiai, egészségügyi és fizikai alkalmassági előszűrésen kell résztvenniük, alkalmasságuk esetén már oktatásuk megkezdésekor a BRFK állományába lépnek, és bérezést kapnak. A háromhetes alapképzés három modult ölel fel, amelyek pedagógiai-pszichológiai, bűnmegelőzési-konfliktuskezelési, intézkedéstaktikai, rendészeti-jogismereti elemeket tartalmaznak, a képzés befejeztével a munkát mentorok segítségével kezdik meg az iskolákban.

A BRFK következő tájékoztatóját az iskolaőri pozíció betöltésével kapcsolatban legközelebb szeptember 12-én 8.30-tól a főváros XIII. kerületében, a Teve utca 4-6 szám alatt tartja. A BRFK Humánigazgatási Szolgálat toborzóinak elérhetősége 0614335342.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Részrehajlás nélkül

A Budapesti Rendőr-főkapitányság visszautasítja a Mérce és a Magyar Jelen állításait.

 

Fokozott rendőri jelenlét

Hétvégén Komárom-Esztergom vármegye közútjain közlekedésrendészeti ellenőrzések várhatóak.

 

Körözött autó Nagylakon

Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

 

Újabb díler rács mögött

Egy törökszentmiklósi lakost vettek őrizetbe a rendőrök, akik környékbelieket látott el illegális szerekkel.

 

Polgárőr tartotta vissza a betörőt

Nem tudott ellopni semmit, mérgében végül egy autót rongált meg. A rendőrök kiérkezéséig a dunavecsei polgárőr visszatartotta a férfit.